Sveriges FoU-stjärna

2010-04-27 23:00  

Ericsson har fortfarande flest anställda inom forskning och utveckling i Sverige. Bolaget har också ökat sin FoU på hemmaplan. Medan Astra Zeneca, som tidigare var näst största arbetsgivare, står för de kraftigaste neddragningarna.

Sveriges stora FoU-företag har inte minskat antalet forsknings- och utvecklingsjobb i Sverige de senaste tre åren. Det är det överraskande resultatet av Ny Tekniks unika sammanställning.

Där ingår ett 30-tal företag som tillsammans har över 37?000 anställda som jobbar med forskning och utveckling i Sverige.

De svenska FoU-jobben har ökat med knappt 700 i dessa företag sedan 2006. Ökningen är marginell, bara 2 procent. Men många hade nog befarat att inte bara tillverkningsjobb, utan även forsknings- och utvecklingsjobb, skulle ha drabbats av finanskris och lågkonjunktur. I synnerhet som flytten av FoU till lågkostnadsländer redan har pågått några år.

Sammanställningen visar också att bilden är långt ifrån samstämmig. Sedan 2006 har hälften av företagen på listan minskat antalet FoU-anställda (-2?600), medan andra hälften ökat (+3?200).

Ericsson har överlägset flest anställda inom forskning och utveckling i Sverige. Bolaget redovisar också en ökning på hemmaplan de senaste tre åren.

- Att behålla det tekniska ledarskapet har krävt ökade FoU-investeringar, vilket kan utläsas av en ökning av personalen i Sverige, säger Håkan Eriksson, FoU-chef på Ericsson.

De kraftigaste FoU-neddragningarna står Astra Zeneca för. Mellan åren 2006 och 2009 bantade läkemedelsjätten bort 950 forskare i Sverige. I mars i år kom sedan det tuffa beskedet att forskningen i Lund med 750 forskare läggs ned. Avvecklingen ska vara klar i slutet av nästa år. Externa bedömare antar att bara 200 av forskarna i Lund flyttar med företaget till Mölndal.

Stora svenska neddragningar har också skett i mobiltelefonbranschen. Problemtyngda Sony Ericsson har minskat sin FoU världen över, däribland i Lund. Och Teleca, som utvecklar programvara för mobiltelefoner, har fortsatt att öka sin FoU kraftigt i Kina, Indien och Ryssland, men nästan försvunnit från Sverige.

- Det är vad våra kunder efterfrågar, förklarar Anette Gregow, pressansvarig på Teleca.

I fordonsbranschen är signalerna blandade. Lastbilstillverkarna Scania och Volvo har ökat sin FoU kraftigt sedan 2006, medan Volvo personbilar dragit ner.

Fortsätter FoU-jobben att öka 2010  Åtta av de tillfrågade företagen räknar med att öka den svenska verksamheten. Medan två av dem - Astra Zeneca och Saab - tror på en minskning.

Därför ökar eller minskar satsningarna

Ericsson * Den ökade satsningen på 4g, som i huvudsak sker i Linköping, är en förklaring till ökningen. Bolaget vill inte ge någon prognos för 2010.

Saab * Gripen är fortfarande den största och viktigaste satsningen. Antalet FoU-anställda i Sverige minskar sannolikt något 2010.

ST-Ericsson * Den kraftiga ökningen av FoU-anställda beror sannolikt på kraven att ta fram flera mobiltelefonplattformar samtidigt. Bolaget presenterade ett tufft besparingsprogram i december förra året.

Tieto Enator * I lågkostnadsländer blev företagets FoU-anställda 550 fler bara under 2009. Det är också där som ökningen väntas fortsätta i år.

Autoliv * Det kommer att bli fler som sysslar med forskning och utveckling i?år bland annat inom elektronik i Linköping.

Huawei * Bolaget passar på att locka till sig kompetens, när bolag som Sony Ericsson och ST Ericsson drar ner. Räknar med att öka med ytterligare ett 60-tal i år.

Electrolux * Flyttar utvecklingen av diskmaskiner till Sverige och ökar antalet produktutvecklare med 70 personer i år.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer