Sverige på hugget med framtidens råvaror

2014-10-23 13:31  

Minskat beroende av högteknologiska metaller, bättre återvinning och nya produkter. Regeringen öppnar plånboken för att låta Sverige driva innovationsutvecklingen inom råvaror.

24 miljoner kronor under åtta år. Det vill regeringen satsa för att svenska universitetet och högskolor ska kunna delta i en europeisk innovationsplattform för råvaror. Och tillsammans med svenska storföretag vara med och skapa nya produkter som ökar tillväxt och konkurrenskraft.

Pengarna ska gå till den basavgift som medlemmar i en kommande ny europeisk kunskaps- innovationsplattform inom råvaror måste betala. Men som de i dag inte kan använda sina anslag till. Tidigare har medverkan krävt att regeringen har gjort ett undantag.

- Det handlar inte om forskning i traditionell mening utan om innovation och utbildning kring råvaror, säger Pär Weihed, professor vid Luleå tekniska universitet.

I dagens budgetförslag öppnar regeringen för att bidra med tre miljoner kronor per år. Allt under förutsättning att den ansökan Sverige, tillsammans med tio andra europeiska länder lämnat in till det Europeiska institutet för innovation och teknik- EIT, beviljas. Pär Weihed vid Luleå tekniska universitet spelar en ledande roll i arbetet att Sverige och Luleå ska få bli den nod som koordinerar innovationsarbetet för så kallade primära råvaror.

- Det kan handla om att få fram innovationer inom allt från ny automatisk brytning i djupa gruvor till helt nya produkter, säger han.

Med på banan finns svenska storföretag som Atlas Copco, Boliden, LKAB och Sandvik. Samtliga stora universitet och tekniska högskolor ingår också i det föreslagna nätverket.

- Det känns jätteroligt om regeringen kan säkra vår medverkan, även om det är lite prematurt, säger Pär Weihed.

Beslut om vilka av de fyra konkurrerande nätverken som utses till Europas nya kunskaps- och innovationsplattform fattas i december. Nätverket, där Sverige ingår, har 70 partners från elva länder. Utöver Sverige ingår Finland, Tyskland, Holland, Österrike, Frankrike, Italien, Spanien, Polen, Belgien samt Irland.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Råvaror

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer