Sverige hjälper USA <br></br>med terrorforskning

2007-02-27 23:00  
Attacken mot World Trade Center 2001

Sverige får inom en månad ett exklusivt avtal med USA kring terrorismforskning och civila säkerhetsfrågor. Via avtalet kan svenska forskare söka medel ur det amerikanska säkerhetsdepartementets miljardbudget för FoU.

Sveriges försvarsminister Mikael Odenberg och USAs säkerhetsminister Michael Chertoff väntas underteckna överenskommelsen i USA i slutet av mars. Därefter börjar det genast gälla.

- Avtalet möjliggör ett gemensamt forsknings- och informationsutbyte mellan USA och Sverige på det civila säkerhetsområdet, säger Åke Sellström, tidigare chef för FOIs enhet för NBC-skydd i Umeå.

Han har lett förhandlingar med den amerikanska sidan om det unika avtalet, på uppdrag av FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, i samråd med bland andra KBM, Krisberedskapsmyndigheten.

- De amerikanska förhandlarna väntar på ett bemyndigande från det egna utrikesdepartementet, men vi hoppas att detta bara är en formalitet, säger Åke Sellström.

FOIs generaldirektör Madelene Sandström tycker att det är för tidigt att uttala sig innan avtalet är påskrivet.

Sverige blir den sjätte allierade
USA har i dag liknande avtal enbart med Kanada, Mexiko, Australien, Storbritannien och Singapore.

Sverige blir därmed det sjätte landet i världen som får sluta forsknings- och informationsutbytesavtal med USAs säkerhetsdepartement DHS, Department of Homeland Security.

Departementet bildades efter attackerna elfte september 2001, och hanterar bland annat de tunga terroristfrågorna.

För 2007 har DHS 7,2 miljarder kronor i FoU-budget att förvalta. Det är tio gånger mer än vad EU i år satsar på området civil säkerhetsforskning (700-900 miljoner kronor).

Insyn i varandras forskning
Via överenskommelsen öppnas dörren för svenska företag, institutioner, universitet och högskolor att delta i utlysningar om forskningsmiljarderna från DHS.

Det enda amerikanska villkoret är att en svensk myndighet är huvudpartner.

Avtalet innebär också att svenska och amerikanska forskare får insyn i varandras hemliga säkerhetsforskningsprojekt, tekniksatsningar och hotbildsbedömningar.

- Det finns ett säkerhetsskyddsavtal knutet till huvudavtalet som reglerar hur känslig information får användas, säger Åke Sellström.

Vilka svenska forskningsområden är intressanta för DHS?

- De anser att vi ligger långt framme inom forskning kring nukleära, biologiska, radiologiska, kemiska och explosiva hot, undervattensteknik, gränskontroll, sensorer och it-teknologi, säger Åke Sellström.

Och tvärtom, vilken amerikansk forskning lockar särskilt svenska forskare?

- Amerikanerna ligger i forskningsfronten inom många områden, men jag kan nämna övervakning och spaning och analys av biologiska och kemiska prover.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer