Sverige 1 600 FoU-jobb fattigare på ett år

2013-05-16 06:45  

2 500 FoU-jobb har försvunnit från Astra Zeneca och Saab Automobile sedan förra året. Ökningar hos andra företag räcker inte på länga vägar för att kompensera det tappet.

Under politikerveckan i Almedalen förra året handlade mer än vart tionde seminarium om innovation.

Men det hjälpte inte.

Ny Tekniks unika sammanställning visar en minskning med ungefär 1 600 jobb inom FoU, forskning och utveckling, sedan förra året.

2 500 FoU-tjänster har försvunnit från Astra Zeneca och Saab Automobile. Det är välkända neddragningar. Nytt är att endast 900 jobb tillkommit från andra stora innovationsbolag.

Ny Teknik har granskat många företag med stor FoU-verksamhet i Sverige. De 30 med flest forskare och utvecklingsingenjörer finns på vår årliga lista. Tillsammans har de över 41 000 personer som inte bara snackar – utan jobbar med innovationer varje dag.

Fördelningen av jobben mellan bolagen är ojämn. Ericsson står för nästan en fjärdedel av de 41 000 jobben på egen hand. Över 80 procent av FoU-tjänsterna finns på tio av bolagen.

Sex företag på listan har skaffat sig mer än 100 nya FoU-anställda sedan förra året. Förklaringarna varierar.

- Volvo PV och Scania motiverar ökningen med sin stora satsning på nya motorer och plattformar.

- Konsultjätten ÅF hänvisar till att tidigare outsourcade utvecklingsprojekt flyttats hem.

- Störst procentuell expansion redovisar Atlas Copco, som gjort en extra satsning på energisnåla produkter.

- Bombardier i Västerås växer också så det knakar, det läste du om på förra uppslaget.

- Volvo PV har 300 fler utvecklingsingenjörer i Sverige än för ett år sedan. Men det blir inte fler i år. Bolaget uppger att man nu har den bemanning som behövs.

Ett tufft år har det varit för utvecklingstunga ST Ericsson med stor verksamhet i Lund. Bolaget läggs ned, men ett antal av Lundaforskarna tas över av Ericsson. Hur många är fortfarande oklart.

Även AB Volvos stora lastbilsverksamhet ska minska sin FoU. Målet är att sänka den kostnaden med 2 miljarder kronor på global nivå. Besparingen på cirka 15 procent ska vara genomförd i slutet av 2015. Hur det slår mot de svenska jobben är inte klart.

Så gjorde vi:

Det saknas en officiell sammanställning av antalet FoU-anställda för olika bolag i Sverige och uppgiften finns sällan i bolagens årsredovisningar. Ny Teknik har därför kontaktat varje bolag. Vissa av företagens uppgifter är uppskattningar.

SCB sammanställer vartannat år antalet FoU-årsverken i Sverige. 2011 var den uppgiften 54 292.

Research: Helen Ahlbom, Marie Alpman och Charlotta von Schultz.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer