Svenskt världsrekord med 40 Gbit/s

2014-10-21 15:52  
Sändarchipet har måtten 1,6 gånger 1,2 mm. De innehåller bland annat förstärkare, modulator och frekvensmultiplikator. Foto: Sona Carpenter

Forskare på Chalmers och Ericsson har lyckats överföra mer än 40 gigabit data per sekund med en ny sorts mikrovågskretsar. Därmed slås världsrekordet med råge, enligt forskarna.

En grupp forskare från Chalmers och Ericsson har konstruerat rekordkretsen, som är tillverkad i halvledarmaterialet indiumfosfid. Kretsen arbetar i mycket höga frekvenser: 140 gigahertz.

– I labbtesterna kom vi upp i en överföringstakt på över 40 gigabit data per sekund, dubbelt så snabbt som det tidigare världsrekordet vid jämförbar frekvens, säger Herbert Zirath, som är professor i höghastighetselektronik på Chalmers och deltidsanställd på Ericsson Research, i ett uttalande.

Många forskargrupper runt om i världen försöker utnyttja höga frekvenser, mer än 100 gigahertz, för att kunna öka takten i dataöverföringen. En utmaning är att få datakretsarna att överföra tillräckligt starka signaler.

- Det här är ett väldigt spännande område att arbeta med, eftersom den kraftigt ökande mängden data kräver nya lösningar hela tiden. Det som framför allt driver upp behovet av snabbare överföring idag är att allt fler tittar på film trådlöst, säger Herbert Zirath.

För Ericssons del kan kretsarna vara intressanta för att dataöverföring mellan basstationer och mobilmaster.

Hittills har kretsarna testats på labb. Nästa steg är att göra tester utomhus under verkliga förhållanden. Redan om ett par år kan tekniken komma till praktisk användning, enligt forskarna.

Nu i veckan presenterar gruppen sina resultat på konferensen Compound Semiconductor Integrated Circuits Symposium i San Diego.

Projektet finansieras av Stiftelsen för strategisk forskning.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer