Svenskt superpapper blir magnetiskt

2010-08-10 15:01  
Struktur hos magnetisk aerogel (superlätt material). Magnetiska nanopartiklar är fästa på nanofibrer från cellulosa. Materialet kan också komprimeras så att man får ett starkt magnetiskt nanopapper. Copyright: Nature Nanotechnology.

Först uppfann KTH-forskare världens starkaste papper. Nu har de gjort det magnetiskt också.

För två år sedan slog forskare vid KTH allmänheten och forskarvärlden med häpnad. Med hjälp av vanlig cellulosa och enzymer hade de skapat ett papper starkare än stål. Nu har han och hans kollegor tagit nästa steg och tilldelat papperet ytterligare en superkraft – det är magnetiskt. Resultatet har blivit ett extremt lätt, starkt och böjbart material med mängder av tillämpningar. Dit hör sedlar som kan bli en hård nöt att knäcka för alla hugade förfalskare.

- Vi har varit i kontakt med säkerhetsföretag, men mer än så kan jag inte säga i dagsläget, säger Lars Berglund, professor i träkompositer vid KTH.

Men det var inte skydd av sedlar och originaldokument som stod i fokus när forskarna bestämde sig för att försöka ge det superstarka papperet magnetiska egenskaper.

- Vi har inte utgått från något direkt behov. Vi arbetar mer utifrån frågeställningen ”Vad kan vi göra som ingen annan gjort och som går att kommersialisera”.

Att ett extremt formbart, lätt och starkt magnetiskt material kan användas till mycket är lätt att förstå. Lars Berglund själv nämner sensorer, filter med hjälp av magnetfält som kan filtrera bort metallpartiklar ur maskinolja samt medicinska implantat som går att lägeskontrollera med hjälp av röntgen.  Till det senare hör menisker tillverkade av cellulosa.

Att få papperet magnetiskt är inte svårt så snart man har knepet. Efter bara sex månader fanns resultat som visade att det gick. Sedan vidtog 1,5 år av finslipning.

- Vi gör partiklarna som tidigt som vi skapar nanopapperet. I princip doppar vi ett cellulosaskelett i ett vätskebad samtidigt som partiklarna bildas. De fastnar på cellulosafibrerna likt pärlor uppträdda på ett pärlband.  

Tekniken bakom det magnetiska superpapperet har redan beviljats patent, men presenterades först i dagarna i den vetenskapliga tidskriften Nature Nanotechnology. I projektet deltog även finska och spanska forskare.

Nanokulor klär ett skelett

Först framställer forskarna en extremt porös så kallad aerogel . Den består till 2 procent cellulosafibriller och 98 procent porer. Den  porösa gelen av cellulosa doppas i en saltlösning samtidigt som magnetiska partiklarna av kobolt-ferrit  skapas. Partiklarna är drygt 40 nanometer stora och binder mycket starkt till cellulosan. Under framställningen går det att styra hur stor mängd partiklar som bildas. Det porösa nanopapperet kan komprimeras till olika porhalt, så att man får den styrka och böjbarhet som önskas.

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: FoU Papper

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer