Svenskt rymdinstrument testas i Himalaya

2016-08-03 12:53  

År 2020 ska rymdinstrumentet Habit skickas till Mars för att mäta hur mycket vattenånga från atmosfären som kan samlas in på planetens yta. Men först ska det testas vid foten av Himalaya.

Syftet med Habit är att ta reda på hur mycket flytande vatten som skulle kunna användas vid framtida bemannade expeditioner till Mars.

Instrumentet har utvecklats av forskare på Luleå tekniska universitet och byggs i samarbete med företaget Omnisys.

Mätmetoden utgår från den naturliga processen på Mars yta, där salter i jordtäcket tar upp vattenånga från atmosfären och bildar en saltlösning. Habit har utrustats med samma sorts salter, till exempel magnesium, natrium, kalciumperklorater och natriumklorid. Genom att mäta ledningsförmågan genom salterna går det att räkna ut hur mycket vatten som har tagits upp från atmosfären.

-I stället för en manick som försöker mäta salterna skapar vi en saltmiljö inne i experimentet. Då får vi kontroll över hur mycket salt som finns där, berättar Johanna Bergström-Roos, projektledare på Luleå tekniska universitet.

I nästa vecka ska en prototyp av Habit testas i indiska Ladakh, där miljön liknar den på Mars. Området ligger på hög höjd, mellan 3 500 och 5 500 meter över havet, klimatet är torrt och kallt, samtidigt som UV-exponeringen är hög.

-Det viktiga är att komma till en Marsanalog, en miljö som efterliknar Mars så mycket som möjligt, därför måste vi åka till extrema platser. Vi har redan varit i Abisko och testat den allra första prototypen och några personer har varit på Island, berättar Johanna Bergström-Roos.

Hur verkar Habit fungera hittills?

-Den verkar vara i behov av utveckling. Men vi har fyra år på oss att få till saltmängderna och elektroniken. Det här kommer att ta sin lilla tid, säger Johanna Bergström-Roos.

Doktoranderna Teresa Mendaza de Cal och Àlvaro Soria Salina har redan gett sig av till Indien, medan Johanna Bergström-Roos ansluter till helgen. Fälttesterna kommer att pågå i ett tiotal dagar.

Rymdinstrumentet Habit

Habit står för Habitability Brine Irradiation and Temperature.

Förutom att registrera hur mycket vatten salterna tar upp kommer instrumentet också att mäta UV-strålning, jordtemperatur, lufttemperatur och vindstyrka.

Habit ska skickas till Mars om fyra år i det rysk-europeiska samarbetet Exomars 2020. Syftet med expeditionen är att ta reda på om liv någonsin har uppstått på planeten.

Linda Nohrstedt

Mer om: Mars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer