Svenskt piller mot alkoholism

2010-09-28 23:00  

Stoppa suget och slipp återfall. En nystartat företag i Göteborg ger hopp åt alkoholister.- Vi utvecklar en ny metod för att behandla alkoholism, säger Suzanne Dickson, forskningschef på bolaget Abunon.

<p>Metoden går ut på att dämpa ghrelin, ett hormon som påverkar hjärnans belöningssystem. Mycket ghrelin ger starkt sug efter sprit. Åtminstone för möss, som tappar intresset för rusdrycker när hormonet hämmas.</p> <p>Det visade en uppmärksammad studie som Suzanne Dickson ledde tillsammans med Jörgen Engel, en av Sveriges främsta beroendeforskare. Deras hypotes är att människans hjärna fungerar likadant. Därför har de startat Abunon på Sahlgrenska Science Park i Göteborg för att utveckla en ny läkemedelssubstans.</p> <p>- Vi vill ta bort begäret efter alkohol utan att påverka känslor av njutning som också styrs av hjärnans belöningssystem, säger Suzanne Dickson.</p> <p>Lyckas Abunon så kan livet bli lättare för nyktra alkoholister. Smakar de sprit någon gång så behöver de inte drabbas av ett oemotståndligt sug som kan leda till återfall. </p> <p>Jörgen Engel har lång erfarenhet av att behandla alkoholpatienter. Han ser ett stort behov av nya preparat.</p> <p>- Alkoholism är en mycket komplex sjukdom, och dagens läkemedel är inte alls effektiva för alla alkoholister, säger han.</p> <p>Flera läkemedels-företag försöker också utveckla substanser som påverkar ghrelin. Deras mål är att behandla övervikt, eftersom ghrelin även ökar aptiten hos personer som äter för mycket. </p> <p>Men Abunon har patentsökt metoden att behandla alkoholberoende. Nu söker företaget en samarbetspartner som driver ghrelinprojekt mot fetma. Vägen till ett färdigt läkemedel är långt. </p> <p>- Det dröjer flera år innan vi kan starta tester på människor, säger Suzanne Dickson.</p> <p>Att påverka hjärnans belöningssystem kan vara farligt. Ett exempel är bantningspreparatet Acomplia som stoppades för två år sedan. Orsaken var att patienter drabbats av psykiatriska biverkningar, främst depressioner.</p> <p>Vilka risker ser ni med att blockera effekterna av ghrelin?</p> <p>- Vi har inte sett några biverkningar hittills. Och målet är inte att blockera ghrelin helt utan att dämpa effekten, säger Jörgen Engel.</p>

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer