Svenskt bolag bygger testmodell åt Nasa

2016-09-06 10:57  

Rymdteknikbolaget OHB Sweden i Kista bygger en modell av raketmotordelen till Nasa:s nästa rymdfarkost Orion.

I Kista jobbas det nu för fullt med att bygga en anläggning som ska användas för att testa raketmotorerna till den amerikanska rymdstyrelsen Nasa:s nästa bemannade rymdfarkost Orion.

Orion ska ersätta rymdfärjorna som snurrat runt jorden. Den senaste hette Endeavour och pensionerades 2011 efter 25 flygningar och 19 års tjänstgöring.

Nasa utvecklar nu Orion, vars första testflygning skedde 2014. Om två år, 2018, väntas det vara dags för den första obemannade turen. Orion ska då flyga i en bana runt månen och tillbaka till jorden.

Senare ska en bemannade resa också ske till månen tur och retur. Enligt planen ska Orion även ska kunna skickas än längre ut i rymden.

Läs mer: 

Läs mer: Rymdaffär med sikte på nanosatelliter

OHB Sweden har lokaler i Kista och utgjorde tidigare satellitdivisionen av det svenska rymdbolaget Swedish Space Corporation, SSC. Nu ägs man av tyska bolaget OHB.

OHB sätter nu upp en fullskalemodell av Orions raketmotordel. Tidigare har man bara haft mindre samarbeten med Nasa kring studier.

Hur kom det sig att ni kammade hem den här ordern?

Det beror på att vi byggt upp kunskap inom området raketmotorsystem och ”orbital welding”, det vill säga vi kan utföra de speciella svetsar av titandetaljer som krävs för rymdfärder, säger Bengt Larsson, affärsutvecklingschef på OHB Sweden.

Europeiska intressenter bidrar med servicemodulen i rymdprojektet. Denna består av raketmotorer, elektricitet och värme och innehåller vatten och luft för fyra astronauter.

Servicemodulen är placerad direkt under Orions besättningskapsel och kommer att väga 13,5 ton, varav 8,6 ton är bränsle som ska driva en huvudmotor och 32 mindre styrraketer.

i slutet av året kommer OHB:s testmodell att transporteras till White Sands Test Facility i New Mexico, i USA, där raketmotorproven kommer att ske.

 

Mer om: Rymdteknik Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer