Svenskar tilldelas Ig Nobelpris: ”Verkligen helt oväntat”

2022-09-16 08:31  

Söta ankungar, förstoppade skorpioners sexliv och en gigantisk älg i gummi är bara några av studieområdena som belönats i årets parodi på Nobelpriset.

Ig Nobel-priset har delats ut årligen sedan 1991 vid Harvard University. Priset delas ut i tio kategorier för att premiera rolig forskning – eller projekt "som möjligen inte kan, eller ska, upprepas".

En av torsdagens vinnare är forskare som har upptäckt att hjärtslagen synkroniseras hos människor som är attraherade av varandra under en "blind dejt". I den här forskargruppen ingår svensken Daniel Lindh.

En annan vinnare hade undersökt varför lagliga dokument är så otroligt förbryllande – även för en jurist.

Frank Fish, biologiprofessor vid West Chester University i Pennsylvania fick pris för att ha studerat varför ankungar går på rad bakom sin mamma, Eliska Prochazkova använde sina egna erfarenheter av dejtande för att ta reda på varför det sällan finns en attraktion i verkliga livet trots att man har matchat på dejtingappar och två brasilianska forskare vid universitetet i São Paulo har kommit fram till att skorpioner blir förstoppade när de släpper en kroppsdel för att undkomma rovdjur.

Svensk krockälg prisas

Enligt studien förstör det också alla vettiga chanser till ett normalt sexliv hos skorpionerna och de dör så småningom.

Prissumman ligger på 10 000 miljarder dollar, av den värdelösa extremt inflationsdrabbade Zimbabwedollarn samt något de själva har fått montera ihop före ceremonin.

Ytterligare en svensk prisades i år. Magnus Gens för sitt 21 år gamla examensarbete på KTH i säkerhetsteknik. Hans krockälg i gummi ska förhoppningsvis göra vägarna i Sverige säkrare. I dag arbetar han som ingenjör.

– Det var verkligen helt oväntat. Det är ju också ett arbete som jag gjorde för relativt länge sedan, säger Magnus Gens till DN.

Linkedin konstaterar Gens att det här är något att addera på cv:t.

Här kan du se sändningen i efterhand.

TT / Ny Teknik

Mer om: Ig nobel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer