Svenskar gjorde stort gravfynd i Egypten

2017-01-12 16:34  
En arkivbild från utgrävningen under 2015 med Maria Nilsson, forskare i arkeologi vid Lunds universitet, tillsammans med hennes kollega John Ward, direktören av Assuan, Nasr Salama, och direktören av Kom Ombo, Abdel Menum. Foto: TT

En svenskledd utgrävning har gjort ett av de största gravfynden i Egypten under senare år. 55 gravar, flera med 10–15 personer i varje, har hittats nära Assuan i södra Egypten. Många har inte öppnats ännu.

Utgrävningen har pågått säsongsvis i nio år, med deltagare från flera länder, och leds av arkeologen Maria Nilsson vid Lunds universitet.

Hennes dröm är nu att få öppna en stor grav, med vuxna individer, som inte blivit plundrad under de cirka 3|500 år som gått sedan begravningsplatsen vid Nilen användes.

– Man brottas med en känsla av frustration över vad plundrare åstadkommit, främst före 1900-talet, säger Maria Nilsson.

Gravar som plundrats under antiken har sedan översvämmats av Nilen.

– Sand, slam och djur har stört om i gravarna till en evig röra av skelett, keramik, sand och bröte, beskriver Maria Nilsson.

Man vet inte säkert vad plundrarna varit ute efter.

– De har inte brytt sig om vare sig kistor, halsband eller pärlor. Frågan är om det fanns ädelmetaller som nu är borta. Alla indikationer pekar på det, säger Maria Nilsson.

Läs mer:

Läs mer: Forskare jublar över sandstensfamilj

Gravområdet ligger vid ett stenbrott några mil norr om Assuan, inte långt från en plats där samma forskargrupp hittat uppmärksammade statyer av sandsten.

Gravarna, som huggits in i klippan med en eller två kammare, är från tidigaste delen av den period som kallas Nya riket. De som fått sin vila där var troligen en sorts övre medelklass.

Två gravar som öppnats har innehållit intakta kvarlevor av spädbarn. Man har också hittat en katt.

De avlidna begravdes tillsammans med privata ägodelar av olika slag, som smycken eller dryckeskärl. Ibland lades amuletter på kroppen som skydd.

– Man ansåg att de skulle slåss mot onda andar på vägen till det eviga livet, säger Maria Nilsson.

Vissa av fynden kan komma att ställas ut på museum, de viktigaste i Luxor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer