Svenskar bygger extremt lyxljud

2009-10-13 23:00  

Världens dyraste högtalare går på sju miljoner kronor - styck. Bakom systemet står högtalarkonstruktören Bo Bengtsson i Uppsala.

Bo Bengtsson försäkrar att 14-miljonerssystemet "The Ultimate" inte är en marknadsföringsploj för att skapa intresse för sina billigare system.

- Det är hur seriöst som helst. Jag har fått flera förfrågningar från spekulanter från Saudiarabien, Dubai och Singapore. Förra veckan ringde en fransman som blev smått förbannad när han fick veta att jag den närmaste tiden inte kunde demonstrera högtalarna, säger Bo Bengtsson.

Ny Teknik träffar Bo Bengtsson i hans kombinerade kontors- och produktionslokal i Uppsala. Men här går det varken att se eller provlyssna hans senaste värstingsystem.

Än så länge finns det bara som prototyp - i New Jersey.

"The Ultimate" i stereo, vänster plus höger kanal, mäter tolv meter på bredden och är 2,10 meter högt. Inom dessa dryga 24 kvadratmeter ryms tolv moduler - eller paneler - som innehåller 40 stycken lågbaselement på vardera 15 tum, 24 åttatumsbasar och ett nästan oräkneligt antal så kallade bandelement för mellan- och diskantregistren.

Alla elementen är specialtillverkade och svindyra vart och ett.

En annan förklaring till att systemet toppar den globala prisligan är de inbyggda förstärkarna, som tillverkas av japanen Fumio Ohashi, före detta chefskonstruktör hos elektroniktillverkaren Luxman.

Bo Bengtsson har tillverkat högtalare i decennier, i Uppsala likaväl som i New Jersey, USA. Hans Werthén sponsrade honom under några år. I dag samarbetar han med finansmannen Sven-Olof Johansson. Och när det gäller "The Ultimate" med ett antal icke namngivna investerare i USA - där systemet kommer att tillverkas, av delar och komponenter från Sverige, Japan och Storbritannien.

- Svårigheten är nu att bygga upp produktionen, och i viss mån emballagen till de högtalare som ska skeppas ut. Någon serieproduktion blir det aldrig fråga om, utan bara mot direkt order, säger Bo Bengtsson.

Hans förra jättesystem, Megatrend, har under årens lopp sålts i 36 par i Sverige. Det nya systemet har han dock inga förhoppningar om att hitta köpare till i Sverige. Det är för dyrt. Och dessutom så stort att en ordinär svensk herrgård knappt räcker till att husera det.

Hans Dahlquist

Mer om: The Ultimate Ljud

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer