Innovation

Svenska vinnare när forskning om voodoo och härmapor prisades

Vinnarna från vänster: Paul Becher, Peter Witzgall, Sebastien Lebreton och Felipe Borrero-Echeverry får utmärkelsen i biologi från Eric Maskin som vann i ekonomi 2007, under ceremonin på Harvard universitet i Cambridge. Foto: AP Photo/Michael Dwyer/TT

Hur effektivt är det att försöka rengöra något med hjälp av saliv och hur farligt är det att hetsa upp sig bakom ratten? Svaren på det, och flera andra udda forskningsinsatser, uppmärksammades när årets Ignobelpris delades ut vid Harvard-universitetet i Boston, USA.

Ignobel delas ut varje år till forskning som vid första anblick kan förefalla lite löjlig, men som kan visa sig banbrytande och nyskapande. Ceremonin, den 28:e i ordningen, inleddes traditionsenligt med att publiken uppmanades att kasta pappersflygplan upp på scenen.

I år belönades bland annat en undersökning av hur åkturer på bergochdalbanor kan påskynda förloppet för att få ut njursten, huruvida det är effektivt att använda voodoo-dockor för att hämnas på hemska chefer, och en studie som konstaterar att de flesta av oss hoppar över att läsa manualer till komplicerade produkter.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här