Svenska vinnare när forskning om voodoo och härmapor prisades

2018-09-14 08:09  
Vinnarna från vänster: Paul Becher, Peter Witzgall, Sebastien Lebreton och Felipe Borrero-Echeverry får utmärkelsen i biologi från Eric Maskin som vann i ekonomi 2007, under ceremonin på Harvard universitet i Cambridge. Foto: AP Photo/Michael Dwyer/TT

Hur effektivt är det att försöka rengöra något med hjälp av saliv och hur farligt är det att hetsa upp sig bakom ratten? Svaren på det, och flera andra udda forskningsinsatser, uppmärksammades när årets Ignobelpris delades ut vid Harvard-universitetet i Boston, USA.

Ignobel delas ut varje år till forskning som vid första anblick kan förefalla lite löjlig, men som kan visa sig banbrytande och nyskapande. Ceremonin, den 28:e i ordningen, inleddes traditionsenligt med att publiken uppmanades att kasta pappersflygplan upp på scenen.

I år belönades bland annat en undersökning av hur åkturer på bergochdalbanor kan påskynda förloppet för att få ut njursten, huruvida det är effektivt att använda voodoo-dockor för att hämnas på hemska chefer, och en studie som konstaterar att de flesta av oss hoppar över att läsa manualer till komplicerade produkter.

Läs mer: Forskare har räknat ut det perfekta sättet att bryta spaghetti på mitten

Studerat härmapor

Bland årets pristagare återfanns flera svenskar. Bland annat prisades en studie från Lunds universitet om hur människor och schimpanser imiterar varandra.

"Vi såg aldrig något osannolikt med våra resultat, men vi förstår att studien kan uppfattas som komisk. Vi smygtittade ju faktiskt på hur besökare betedde sig framför apor", säger kognitionsvetaren Tomas Persson i ett pressmeddelande.

Läs mer: Forskarvärldens humorpristagare: Här är ultimata sättet att bära din kaffekopp

Han genomförde schimpansstudien på Furuviks djurpark utanför Gävle tillsammans med Gabriela-Alina Sauciuc och Elainie Madsen.

Korta tacktal

Svenskar var även inblandade i forskning som visar att vinexperter kan lukta sig till spåren efter en enda fluga i ett glas vin.

Läs mer: Flytande katter får heta humorpriset

Som vanligt vid Ignobelprisutdelningar deltog flera tidigare riktiga Nobelpristagare. Och som traditionen kräver hölls tacktalen korta – överskrider pristagarna talgränsen på en minut kommer ett åttaårigt barn fram och skriker: "Snälla, sluta! Jag har tråkigt".

Mer om: Ignobel Forskning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer