Svenska superhögtalare för mobiler köps upp

2015-08-04 13:51  
Opalums grundare och vd Pär Gunnars Risberg.

Opalum i Kista ger stort ljud ur små mobil-högtalare. Nu köps innovationsföretaget upp av amerikanska Cirrus Logic.

- Det är lite som att sälja sin bebis, men Cirrus blir ett väldigt bra hem för tekniken. Utvecklingen och hela teamet blir kvar i Kista och kommer att få mer resurser, säger Opalums grundare och vd Pär Gunnars Risberg.

Cirrus Logic har sitt huvudkontor i Austin, Texas, och utvecklar bland annat kretsar för musiktillämpningar i mobiltelefoner. Köpesumman är hemlig. Förutom Pär Gunnars Risberg fanns Industrifonden och SEB Venture Capital bland Opalums huvudägare.

När företaget grundades år 2007 var målet att få platta design-högtalare att låta betydligt större. Företaget, som då hette Actiwave, baserades på forskning vid Linköpings universitet. Bland annat algoritmer som kompenserar för brister i ljudsignalen utifrån kunskap om hur hjärnan uppfattar ljud. Ett annat knep var att styra flera som högtalarelement för att få jämn spridning av frekvenser och effekt samtidigt som de håller sig inom sina mekaniska och termiska gränser.

Men efter några år insåg företagets ledning att en betydligt större marknad var på väg att växa fram: musik i mobiler. Dotterbolaget Opalum knoppades av för att skala ner tekniken och licensiera den till mobiltillverkare. De senaste åren har företaget tecknat licensavtal med en handfull spelare, däribland de kinesiska mobiltillverkarna Xiaomi och Oppo samt koreanska LG.

Actiwave lever också vidare. Företagets design-högtalare säljs i närmare 20 länder under varumärket Opalum.

Företaget har tre gånger varit med på 33-listan, Ny Teknik och Affärsvärldens årliga lista över heta svenska teknikbolag.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Charlotta von Schultz

Mer om: Högtalare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer