Svenska stridsfordon <br></br>får aktivt pansar

2008-05-16 15:50  

Försvarets stridsfordon ska inom några år förses med ett svenskutvecklat aktivt pansar. <br></br> – I första hand är det de fordon som ska ut på internationella uppdrag som ska skyddas, säger Rickard Lindström, strategisk specialist på FMV.

Vid en skjutövning i Karlsborg nyligen visades det aktiva pansaret AAC för militära höjdare från 13 länder. Dignitärerna fick se hur stridsfordonet Sep besköts med upprepade skott från raketgevär av typen RPG-7.

Ögonblicket innan projektilerna nådde fram slog en eldkvast ut från sidan på Sep, fordonet ryckte till men inget mer hände.

Efteråt visades den närmast helt oskadda Sep – den enda synliga åverkan var några ytliga repor av rester från den fientliga projektilen.

–Det här skyddet ska sättas på stridsfordonet CV90, stridsvagnen Leopard 2, lättare fordon typ RG32 Galten och även försvarets framtida medeltunga stridsfordon, säger Rickard Lindström.

–FMV ska just ta fram en införandeplan. Närmast väntar två till tre års kvalificering och integration på fordonen.

Så här fungerar AAC, Active Armor Concept: Ungefär 600 mikrosekunder (miljondels sekunder) före träff upptäcker sensorer det inkommande hotet.

Systemet tar ungefär en halv tusendels sekund på sig att bestämma om det är ett verkligt hot och vad den ska göra åt det. Under tiden har den fientliga projektilen kommit mycket nära stridsfordonet.

När den är bara några meter bort utlöses motmedlet, en riktad detonation med en tryckvåg riktad energi som får projektilen att kollapsa och brytas sönder utan att detonera.

–Inget annat liknande system har så kort reaktionstid, säger Rickard Lindström.

AAC består av ett antal sensorer och motmedel som monteras runt om på det fordon som ska skyddas. För ett mindre fordon handlar det om 14–16 sensorer och lika många motmedel, för ett medeltungt stridsfordon av typ Sep eller CV90 behövs ungefär dubbla antalet.

Totalvikten ligger mellan 150 och 300 kg. Ett hypersnabbt optiskt nätverk förbinder sensorer, motmedel och en dator. AAC innehåller inga rörliga delar, utan reaktionstiden styrs av elektroniken.

Mot stridsdelar från handhållna raketgevär av typen RPG-7, är skyddet i stort sett hundraprocentigt, och fungerar på alla fordon.

–Där kan AAC ta hand om allt som avfyras längre bort än tio meter, säger Anders Nilsson från det tyska företaget IBD Deisenroth, som tillsammans med dotterbolaget Åkers Krutbruk utvecklat det aktiva pansaret.

Mer än 1000 tester har tidigare genomförts med AAC, bland annat med på det svenska stridsfordonet CV90.

Resultatet visar att AAC har stor effekt även mot tunga pilprojektiler från 120 och 125 mm kanoner, som kommer i hastigheter på 1800 meter i sekunden och verkar med kinetisk energi.

–AAC minskar effekten från en sådan projektil genom att slå sönder den och få den ur balans. Det räcker inte för att skydda ett lätt fordon som en lastbil, men en CV90 kan klara en sådan träff, säger Anders Nilsson.

Deisenroth har nyligen bildat ett särskilt bolag ADS GmbH, som ska sköta produktionen av AAC-systemet, där senare försvarsjätten Rheinmetall köpte in sig i. Ett system för ett mindre fordon kommer att kosta runt en miljon kronor.

–Serieproduktionen startar senare i år. Den första kunden har ett tiotal fordon som ska utrustas med AAC, säger Anders Nilsson, som dock inte vill gå in på vilket land som är första kund. AAC har dock provats i ett flertal länder förutom Sverige, bland annat Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

Fakta RPG-7

Ett axelburet raketgevär för stridvagnsbekämpning. En sovjetkonstruerad vapenklassiker som sedan 60-talet varit populär för egenskaper som effektivitet, enkelhet, robust design och låg kostnad. Mer än 40 reguljära arméer använder vapnet, och det tillverkas olika varianter i ett antal länder. Det används också med förkärlek av gerillatrupper och andra irreguljära styrkor, och utgör en betydande del av hotbilden i länder dit bland annat Sverige skickar trupp.

Relaterade dokument

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer