Svenska SPT kallas in för att rädda försvunnen tvååring

2019-01-22 15:08  
Svenska mätexperter har kallats in för att påskynda räddningen av tvååringen som sitter fast i ett borrhål. Foto: Zuma Press

En tvåårig pojke är sedan nio dagar fast i ett hundra meter djupt borrhål. Svenska mätexperter har kallats in för att påskynda räddningen.

Det var söndagen den 13 januari som tvåårige Julen Roselló föll ner i det smala men djupa hålet. Borrhålet, beläget utanför Malaga i södra Spanien, uppges vara omkring 25 centimeter i diameter. Olyckan ska ha skett under en utflykt med familjen. Föräldrarna uppger i spanska medier att pojken skrikit då han föll, men sedan dess finns inga livstecken. Tidigt i räddningsarbetet sänktes en kamera ned i borrhålet. Vid 78 meters djup låg en den godispåse Julen Roselló ska ha hållit i då han föll, samt ett lager av våt sand.

Räddningslaget har sedan dess borrat ett nytt hål som löper parallellt med det ursprungliga. Hålet är stort nog att fira ner räddningsarbetare i en specialbyggd bur. I sista ledet ska en horisontell tunnel grävas till den position där pojken förhoppningsvis befinner sig. Räddningsarbetet har dock försvårats och försenats, bland annat för att man stött på hårdare sten på platsen för det nya borrhålet.

Läs mer: Slussens grund vilar på hans arbete

Svenska bolaget SPT - Stockholm Precision Tools - assisterar vid räddningsarbetet. SPT tillverkar bland annat mätutrustning för olje- och gruvindustrin. Med deras mätinstrument ska räddningsarbetarna med stor precision kunna lokalisera borrhålets position under jord.

SPT har sedan tidigare erfarenhet av den här sortens olycksarbete. Företaget hjälpte till att rädda de 33 gruvarbetare som fastnat i en gruva i Chile 2010.

– Företaget spelade stor roll när man räddade de chilenska gruvarbetarna. Mätutrustningen prickade exakt rätt så man kunde fira ner en tub i hålet som gruvarbetarna, en och en, kunde kliva in i och firas upp till ytan, säger Berne Selberg, rådgivare åt SPT, till SVT.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer