Svenska materialet kan bli alternativ till antibiotika

2016-11-18 09:47  
Maria Strømme, professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet. Foto: Jerker Ivarsson/ Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Det extremt porösa nya materialet upsalite har visat sig hindra bakterietillväxt. Det kan öppna för metoder att hämma bakterier utan penicillin.

För tre år sedan skapade forskare vid Uppsala universitet av en slump ett extremt poröst magnesiumkarbonat som fick namnet upsalite. Sedan dess har forskargruppen ledd av professor Maria Strømme prövat inom vilka områden det högabsorberande materialet kan användas.

Tidigare i år berättade forskargruppen att upsalite är lovande som en bärare av läkemedel när de ska distribueras i kroppen. Nu har man i en studie upptäckt att upsalite också hämmar tillväxt av en stafylokockbakterie (Staphylococcus epidermidis) som är en vanlig orsak till infektioner hos patienter och kan utveckla antibiotikaresistans.

– Den bakteriostatiska effekten som nyligen har upptäckts är mycket intressant för många tillämpningar, inte minst eftersom det innebär att man kan hämma bakterietillväxten utan att använda penicillin, säger Maria Strømme i en artikel på Uppsala universitets hemsida.

Resultatet av studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften ACS Omega.

Anna Orring

Mer om: Antibiotika

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer