Svenska experter: Försöken i Peking är inte seriösa

2008-09-02 23:00  
Anders Björklund

Jätteskumt, men svårt att kommentera eftersom de kinesiska forskarna inte publicerat något som kan granskas. Det svarar svenska stamcellsexperter när Ny Teknik berättar om behandlingen vid den kinesiska stamcellskliniken.

Svenska forskare är med i racet att utveckla stamceller till nya typer av mediciner. Men regelrätta behandlingar på patienter ligger flera år bort. Först måste stamcellerna bli väl standardiserade och säkerheten utredas. Stamceller är snabbväxande och kan i värsta fall ge upphov till tumörer.

- Jag tror inte att det finns någon seriös forskare som stödjer det som kliniken i Kina gör, säger Anders Björklund, professor vid Lunds stamcellscentrum.

- Problemet är att det publiceras väldigt lite från den här delen av världen. Det gör att man får liten inblick i det de gör och heller inte kan bedöma det. Det verkar jätteskumt.

Anders Björklund forskar på användningen av stamceller mot Parkinsons sjukdom. Han är också vice koordinator för ett stort EU-projekt inom stamceller.

Här är målet att på fyra års sikt få till stånd ett kliniskt program med stamceller för behandling av de obotliga sjukdomarna parkinson och huntington.

Anders Björklund får medhåll av Lars Ährlund-Richter, stamcellsforskare vid Karolinska institutet och med i arbetsgruppen för kliniska försök i ISSCR, The International Society for Stem Cell Research.

- Det är omöjligt att uttala sig om den kinesiska metoden så länge som den inte är publicerad. Men försök av det här slaget är i dag inte seriösa. De kan leda både till mänskligt lidande och ett bakslag för hela stamcellsforskningen.

I Kina används stamceller från aborterade foster mot hjärnskador och sjukdomar i det centrala nervsystemet, unga patienter får stamceller från sin egen benmärg insprutade på nytt för att stärka immunförsvaret och parkinsonsjuka får näthinnestamceller.

Här i Sverige används bara en typ av stamceller, och det är så kallade blodstamceller som finns i benmärgen.

De ges sedan årtionden mot leukemi i form av benmärgstransplantationer, som numera heter stamcells-transplantationer. Här har forskarna också börjat använda stamceller som utvinns ur blod från en givare eller från navelsträngsblod.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL