Svenska bolaget skapar virtuella händer

2017-03-01 12:54  
Gänget från Manomotion på MWC: Naresh Kant, Daniel Carlman och Shahrouz Yousefi. Foto: Kalle Wiklund

MWC. Manomotion har tagit fram en lösning för att spåra och göra 3d-modeller av dina handrörelser – i realtid. På Mobile World Congress visar bolaget upp hur tekniken kan användas i framtidens vr.

Virtuell verklighet är en av de starkste trender i teknikbranschen just nu – och den stora mobilmässan MWC är inget undantag.

Ett svenskt bolag som är på plats för att visa upp innovativ teknik är Stockholmsföretaget Manomotion.

De har utvecklat en teknik som gör det möjligt att använda en mobilkamera för att mäta och analysera dina händrörelser med hög precision. Utifrån den datan skapar Manomotions algoritmer en 3d-modell av dina händer.

3d-modellen av dina händer kan sedan användas i olika 3d-miljöer - exempelvis som en fjärrkontroll för de som använder en vr-hjälm.

All prestandakraft som behövs för att driva vår teknik kan hämtas från en telefon, och vi använder mobilens kamera för att spåra händera. Man kan säga att vi bygger nästa generations mus – fast utan hårdvara, säger Daniel Carlman, vd och medgrundare av Manomotion.

Läs fler artiklar från Mobile World Congress här!

När du startar Manomotions app syns dina händer i en slags augmented reality-miljö. Vita och lila prickar på skärmen visar vilka punkter på dina händer som programvaran spårar.

Programmet, som är kompatibelt med Android, Ios och spelmotorn Unity, kan spåra olika typer av rörelser – både knipgester, när du greppar tag i saker med handen eller när du ”trycker” på objekt med dina fingrar.

Kolla in Manomotions film om tekniken här nedanför!

 

Målet med närvaron på MWC är tydligt för Manomation: Att presentera sin teknik för potentiella samarbetspartners. Särskilt intresserade är man av aktörer i Asien.

– Vi är ganska tidigt ute, och visade vår teknik publikt för första gången i november. Det här är fjärde mässan på mindre en tre månader för oss. Vi har haft väldigt bra feedback på tekniken när vi har visat upp den.

Förhoppningen är att tekniken ska kunna användas i framtida appar för virtuell verklighet, vr. På MWC visar Manomation bland annat hur 3d-modellen av din hand kan placeras i ett slags digitalt landskap, skapat med Unity som många spelutvecklare använder.

– Vad använder du en datormus till i dag? Otroligt många saker. Vi ser framför allt två bra användningsområden för vår teknik: vr och ar. I en vr-värld vill du inte hålla i någon kontroll utan du vill ha dina händer synliga för att kunna interagera med menyer och annat, säger Daniel, och fortsätter:

– Andra intressanta användningsområden är robotik och bilindustrin, till exempel. Det kan vara saker som att styra en drönare med händerna.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer