Svenska bolag tog makten över infrastrukturen: ”Använder deras tjänster mycket”

2017-11-30 14:06  

Bland de tusentals bolag Amazon Web Services räknar som sina kunder finns ett par bekanta svenska namn. Både Assa Abloy och Volvogruppen är på plats under AWS stora molnkonferens i Las Vegas. "Vi använder deras tjänster väldigt mycket", säger Jan Hedström på Assa Abloy.

Stora bolag som Assa Abloy och Volvogruppen är vana vid monolitisk arkitektur, där många eller alla it-processer ingår i en och samma service. Men i takt med att företag som existerade före digitaliseringens intåg vill skapa det snabbfotade arbetssätt många startups är födda med så blir molnteknik ett attraktivt alternativ. Både Assa Abloy och Volvo Group använder AWS så kallade mikrotjänster, där det monolitiska bygget delas upp i flera mindre bitar. Fördelen är att nya idéer kan prövas snabbt utan att det påverkar det övriga systemet.

Volvogruppen - med bland annat lastbilar, anläggningsfordon och bussar i sitt utbud - var tidiga med uppkopplade fordon. Redan 1994 påbörjades det som kallas fleet management, eller hantering av fordonsflottan. Då användes GPRS för kontakten med omvärlden. Idag har de 600000 uppkopplade fordon och jobbar sedan tre år med AWS kring infrastrukturlösningar. Med mikrotjänster kan olika team ta hand om särskilt utvalda delar av utvecklingen.

- Det är mikrotjänster för att kommunicera med fordonen, för att aktivera tjänster i fordonen eller rättighetsmodeller för användare. AWS ger oss både snabbhet och skalbarhet, säger Stefan Berggren, teknikchef på Volvogruppens Connected Solutions-division.

Läs mer:

Läs mer: 7 spännande nyheter från Amazons molnkonferens

För Assa Abloy har förflyttningen till molnet skett i samband med att deras mekaniska lås numera samsas bredvid de digitala, som kan styras från en app i telefonen.

- Vi använder AWS tjänster väldigt mycket. Vi kände att vi fick mer makt över infrastrukturen med dem och att de har det största utbudet, säger Jan Hedström, infrastrukturarkitekt på Assa Abloys Shared technologies-division.

Peter Ottsjö

Mer om: AWS Amazon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer