Svensk vr-teknik ska hitta tillverkningsfel hos flygjätte

2018-10-02 16:30  
Glad vd. Kenneth Bodin är nöjd med Algroyxs nya affär i Kina.

Simuleringsmjukvara från Umeåbolaget Algoryx börjar användas av en av världens största flygindustrikoncerner.

Algoryx, med rötterna på Umeå universitet, kan konsten att simulera fysik på ett realistiskt sätt. Företagets fysikmotor används bland annat inom industrin, där tyska vapentillverkaren Rheinmetall är en av kunderna. Bolaget har också placerat sig på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-listan två år i rad, 2011 och 2012.

Ett färskt samarbete med kinsesiska Longtek Technology innebär en ny fjäder i hatten för Algoryx. Bolagen ska tillsammans leverera teknik för virtuell verklighet, ofta förkortat VR, till Aviation Industry Corporation of China, som är en av världens största flygindustrikoncerner.

Läs mer: ”Vi har bara sett början av 3d-skrivarnas intåg”

Genom att integrera Algoryx-mjukvaran Agx Dynamics i Longteks VR-plattform ska den kinesiska flygjätten kunna använda avancerade fysiksimuleringar i tillverkningsprocesserna.

VR-simuleringarna ska bland annat göra det lättare att upptäcka och ta bort misstag i tillverkningsprocessen innan den fysiska tillverkningen har påbörjats. På så sätt kan dyra produktionsfel undvikas.

– Vi tror att samarbetet med Algoryx och Longtek innebär att VR-teknik blir allt mer nödvändigt för utveckling produkter inom flygindustrin, inte minst på den enorma kinesiska marknaden, säger Kenneth Bodin, vd och medgrundare av Algoryx.

Kalle Wiklund

Mer om: Algoryx VR

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer