Svensk studie: Alla coronasjuka fick antikroppar

Alla patienter med symtom på covid-19 fick antikroppar mot sjukdomen, visar en ny svensk studie. Men hos en liten del patienter med milda symtom kunde antikropparna inte hittas med vårdens rutinmetoder. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Alla patienter med symtom på covid-19 utvecklade antikroppar enligt en ny svensk studie. Men hos vissa patienter, med milda symtom, krävdes särskilt känsliga analysmetoder för att hitta antikropparna. Vårdens rutinmetoder räckte inte.

Studien vid Sahlgrenska i Göteborg omfattar bara 47 patienter, men visar lovande resultat. Patienterna följdes med blodprov i upp till tre månader efter insjuknandet.

Bland de patienter som blev svårt sjuka och behövde sjukhusvård utvecklade samtliga höga halter av antikroppar, som kunde upptäckas med vanliga standardtester.

Dessutom utvecklade 90 procent av de patienter som fick en mildare sjukdomsbild och inte behövde sjukhusvård antikroppar, som kunde upptäckas med kommersiella standardtester.

Inte för masstestning

Forskarna gick sedan vidare och undersökte de resterande patienterna med en betydligt känsligare analysmetod. Då upptäckte de antikroppar även hos dem.

– Problemet med den metoden är att den är väldigt arbetskrävande. Det är inget man kan köra i rutin på bred front för att testa tusentals individer, säger Magnus Gisslén, överläkare vid infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset och professor vid Sahlgrenska akademin till TT.

Läs mer: Så kan coronaviruset störa hjärnans funktion

Han beskriver analysmetoden som gammal och väl beprövad, som ett sätt att leta efter så kallade neutraliserande antikroppar, som har en tydlig förmåga att förstöra virus.

– Det här är en viktig pusselbit för att förstå hur immunsvaret ser ut. Bara för att man inte hittar antikroppar med standardtester innebär det inte att man saknar skydd mot en ny infektion. Det kan finnas neutraliserande antikroppar, T-cellsimmunitet och minnesceller med B-celler som snabbt kan bilda nya antikroppar om samma virus dyker upp igen, säger Magnus Gisslén.

Viktigt vid vaccinstudier

Studien, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos One, kan inte ge svar på hur länge immuniteten kvarstår. Men under de tre månader som studien pågick sjönk inte nivån av antikroppar i någon högre grad.

– Det är en stor blandning av antikroppar. Min gissning är att de här viktigaste antikropparna, de neutraliserande antikropparna, kanske finns kvar över en längre tid. Men det är något som måste studeras vidare, säger Magnus Gisslén.

Han tillägger att upptäckten är viktig att ta hänsyn till även vid vaccinutveckling, då halten av antikroppar mäts för att följa effekten av tänkbara vaccinkandidater.

Jörn Spolander/TT

Micke Larsson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer