Svensk spetsteknik till superteleskop

2012-06-08 08:54  

Ökenteleskopet Alma uppgraderas med spetsteknik från Chalmers. En superkänslig radiomottagare för millimetervågor ska nu installeras på samtliga parabolantenner.

På Chajantor-platån i Chile, 5000 meter över havet, växer världens största radioteleskop fram. Alma, som anläggningen heter, ska användas för att studera de yngsta och mest avlägsna galaxerna i universum och för att titta in i områden där lager av stoft och damm tidigare hindrat forskare från att se någonting.

För att klara den uppgiften krävs att teleskopet kan observera elektromagnetisk strålning med våglängd kring en millimeter. Sådant ljus är osynligt för våra ögon och ligger mellan infrarött ljus och radiovågor i det elektromagnetiska spektrumet.

För drygt ett år sedan meddelade forskare vid Chalmers och Onsala Rymdobservatorium att de lyckats konstruera en avancerad mottagare för att registrera elektromagnetisk strålning med en våglängd mellan 1,4 och 1,8 millimeter (frekvenser mellan 163 och 211 GHz).

Nu har styrelsen för den internationella anläggningen beslutat att samtliga parabolantenner hos superteleskopet ska utrustas med mottagaren.

– Vårt uppdrag blir att tillsammans med kollegor i Nederländerna tillverka 67 nya mottagare som är lika känsliga som de sex som vi redan byggt i vårt laboratorium i Göteborg, säger Victor Belitsky, professor i radio- och rymdvetenskap vid Chalmers.

För Chalmers uppges kontraktet vara värt 50 miljoner kronor under 5 år.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Teleskop Chalmers

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer