Innovation

Svensk spetsteknik till superteleskop

Ökenteleskopet Alma är nu mer än halvfärdigt. 39 av de 66 antennerna finns på plats på Chajnantorplatån i norra Chile. Teleskopet, som blir världens mest komplexa rymdobservatorium som står på jordytan, ska vara klart 2013. Foto: ESO
Mottagarna omvandlar de svaga signalerna från rymden till en elektrisk signal. Forskare vid Chalmers och Onsala rymdobservatorium har en nyckelroll. Foto: Onsala rymdobservatorium/Alexey Pavolotsky

Ökenteleskopet Alma uppgraderas med spetsteknik från Chalmers. En superkänslig radiomottagare för millimetervågor ska nu installeras på samtliga parabolantenner.

Publicerad

På Chajantor-platån i Chile, 5000 meter över havet, växer världens största radioteleskop fram. Alma, som anläggningen heter, ska användas för att studera de yngsta och mest avlägsna galaxerna i universum och för att titta in i områden där lager av stoft och damm tidigare hindrat forskare från att se någonting.

För att klara den uppgiften krävs att teleskopet kan observera elektromagnetisk strålning med våglängd kring en millimeter. Sådant ljus är osynligt för våra ögon och ligger mellan infrarött ljus och radiovågor i det elektromagnetiska spektrumet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här