Svensk industri är nyfiken på supermaterialet

2014-02-03 07:14  

Svenska industriföretag undersöker nu hur de kan dra nytta av grafen. Effektiva kraftkablar är på rull.

Grafen är det hårdaste, starkaste, tunnaste, ogenomsläppligaste och mest elektriskt ­ledande material världen hittills skådat. Egenskaper som var för sig, eller i kombination, kan ge upphov till nya tillämpningar.

Flera svenska industriföretag har nu börjat studera vad materialet skulle kunna användas till. Dit hör ABB i Västerås.

För ett år sedan drogs förstudier i?gång. Kraftkablar pekas ut som en möjlig tillämpning.

– När energi, till exempel gas, ska överföras till nyttig el hos slutanvändaren ligger förlusterna runt 32 procent. En del av dem sker i kraftkab­-

lar. Om grafen kan göra kablarna mer ledande skulle ­förlusterna minska och mer energi komma fram, säger Magnus Callavik på ABB.

Dessutom skulle vikten på kablarna troligen minska. Och om grafen blandas med gummimaterial skulle även de elektriska egenskaperna i kabelskarvarna kunna bli bättre. Det är extra viktigt för kablar som ska läggas under jord.

– Vi har börjat göra experiment i labb på olika högskolor, bland annat på KTH.

På Borealis, som tillverkar kraftkablar, tittar man på möjligheten att använda grafen i kombination med polymerer som isolator. Här är materialets förmåga att kväva eld en eftertraktad egenskap. Tillsammans med Chalmers utför man nu studier på materialet. Förhoppningarna är att få fram en superkomposit.

Även på Sandvik är intresset för grafen stort. Men hittills har man bara börjat nosa på möjligheterna.

– På ett eller annat sätt ska vi vara med i den här utvecklingen, säger Ulf Hermansson på Sandvik.

Kanske kan materialet användas i företagets satsning på bränsleceller, menar han.

– Där är hög konduktivitet viktig, en egenskap som grafen har.

Tapani Ryhänen vid Nokias forskningscentrum i Manchester, Storbritannien, konstaterar att Sverige och svenska företag nu rör sig snabbt inom området.

Nokia var tidigt ute och har forskat på grafen sedan år 2006. Inriktningen är sensorer för bärbar elektronik och prylarnas internet. En snabb fuktsensor som kan integreras i en mikrofon är det första konkreta resultatet.

– Vad den kan användas till lämnar vi däremot till andra att komma på.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer