Svensk högtalare intar världsscenen

2009-03-10 23:00  

Ett nytt högtalarelement från Uppsala förstärker ljudet utan att det märks.Nu används högtalaren på Göteborgsoperan. På tur står ett av Europas mest kända konserthus: Musikverein i Wien.

Högtalaren EAC från Uppsala sprider ljudet som ett piano, en flöjt, gitarr eller som en sångerska.

- Många har reagerat positivt över det nya ljudsystemet. Replikerna och musiken går fram på ett naturligt sätt, utan att det märks att ljudet är förstärkt, säger Lars Olsen, ljudchef på Göteborgsoperan där högtalarna nu testas.

Ett projekt är på gång i det berömda konserthuset Musikverein i Wien. Även BBC är intresserat av att testa högtalaren.

Den avgörande skillnaden mot andra högtalare är ett motor- och magnetsystem som gör det möjligt att bygga ihop diskant- och baselementen.

De kan sedan placeras så att signalerna når örat på exakt samma tid.

Det vanliga är att signalerna från det lätta diskantmembranet kommer fram till örat tidigare än ljudet från det tyngre baselementet - som inte accelererar lika snabbt. Dessutom kommer ljudet från en punkt, inte från olika högtalar-enheter utspridda på högtalarens front.

Ljudet sprids på samma sätt som från ett instrument eller en mänsklig röst.

Och det reflekteras så att det kan uppfattas överallt i exempelvis en konsertsal, en kyrka, på järnvägsstationen eller en flygplats.

- Det vanliga i sådana lokaler är att man kopplar in många starkt riktade högtalare som är till för offentliga miljöer och rockmusik, säger Hans Norin, känd ljuddesigner, tidigare konserthuschef i Gävle och medhjälpare till Anders Sagrén, som uppfunnit högtalaren.

- Resultatet blir därefter. Rock and roll-ljudet tar över. Det finstämda störs ut, framförallt av reflexerna.

I dag kostar elementet EAC, Electro Acoustic Converter, cirka 80 000 kronor.

- Tillverkningskostnaden är mångdubbelt högre. Men nu när vi håller på förankrar tekniken försöker vi hålla introduktionspriser, säger Anders Sagrén.

Hans Dahlquist

Mer om: Opera EAC

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer