Svensk forskning bakom ny migränmedicin

2018-05-18 13:25  
Lars Edvinsson, överläkare och professor vid Lunds universitet som forskar om bland annat migrän. Foto: Emil Langvad / TT

En ny medicin mot migrän har fått godkänt i USA. Bakom upptäckten står en svensk, skriver Läkemedelsvärlden.

Läkemedlet är en så kallad CGPR-hämmare. Substansen, erenumab, är riktad mot en viss molekyl, CGRP, som frisätts vid migränanfall. Genom att blockera receptorn för CGRP kan effekten migränanfallet stoppas.

Upptäckten av CGRP och mekanismerna kopplad till molekylerna, gjordes redan i mitten av 80-talet av den svenska forskaren Lars Edvinsson, professor vid Lunds universitet.

Flera bolag arbetat för att få fram läkemedel riktade mot CGPR, men Amgen är först ut med ett godkännande i ett samarbete med Novartis.

Läkemedlet, med handelsnamnet Aimovig, ges som förebyggande behandling i form av injektioner en gång i månaden. På sin hemsida skriver Amgen att erenumab för närvarande bedöms av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och att ett troligt marknadsgodkännande inom EU väntas inom de närmaste månaderna.

Mer om: Läkemedel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer