Svensk får Nobelpriset i kemi

2015-10-07 13:35  

Svenske forskaren Tomas Lindahl får tillsammans med amerikanen Paul Modrich och amerikansk-turkiske Aziz Sancar årets Nobelpris i kemi.

– Jag är mycket lycklig och stolt över att ha blivit utvald, säger Lindahl.

De tre får priset "för att de på molekylär detaljnivå har kartlagt hur celler lagar skadat dna och felsäkrar den genetiska informationen". Något som har gett "fundamental kunskap om hur den levande cellen fungerar och ligger också till grund för exempelvis utveckling av nya cancerbehandlingar", heter det i motiveringen.

Tomas Lindahl visade, enligt motiveringen, att dna sönderfaller i en takt som borde ha omöjliggjort livets utveckling på jorden. Den insikten ledde honom till upptäckten av ett molekylärt maskineri som kontinuerligt motverkar dna:s kollaps.

När pristagarna presenterades fanns Tomas Lindahl med på telefonlänk från London och fick frågan om han tror att det går att reparera dna till den nivån att vi når evigt liv.

– Evigt liv tror jag inte på, säger han.

Däremot är det viktigt att hitta teknik för att möta allvarliga sjukdomar som cancer, fortsätter han.

– Vi vill selektivt döda cancerceller. Vi måste förstå hur de försvarar sig så att vi kan inaktivera cancercellerna utan att skada de celler som är vår egen kropp. Det gör man genom selektiva behandlingar.

Tomas Lindahl är själv medlem i Kungliga Vetenskapsakademien och att ett pris går till en medlem är ytterst ovanligt.

Senast en svensk tilldelades Nobelpriset var 2011 då poeten Tomas Tranströmer fick litteraturpriset. Senaste gången ett av de naturvetenskapliga priserna gick till en svensk var 2000 då Arvid Carlsson tilldelades priset i medicin eller fysiologi.

Paul Modrich har visat hur cellen korrigerar felaktigheter som uppstår när dna kopieras under celldelningen, enligt akademien. Mekanismen, som kallas mismatch repair, minskar dna-kopieringens felfrekvens ungefär tusen gånger.

"Medfödda fel i mismatch repair orsakar bland annat en ärftlig form av tarmcancer", skriver Vetenskapsakademien i sitt pressmeddelande.

Aziz Sancar har kartlagt den mekanism som cellen använder för att laga skador på dna.

"Människor som föds med defekter i detta reparationssystem drabbas av hudcancer om de vistas i solen", skriver akademien. Systemet används också av cellerna "för att laga defekter orsakade av bland annat skadliga ämnen som cigarettrök".

Fler nyheter om Nobelpriset

Mer om: Nobelpriset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer