Innovation

Svensk akustikforskning kan förändra framtidens konserthus

LTU har visat att rummets akustik påverkar hur en musiker tolkar sina noter. Forskarnas upptäckt kan förändra designen av framtida konsertlokaler.

Publicerad

Vid Luleå tekniska universitet har man undersökt sambandet mellan musikalisk interpretation och konsertsalsakustik ­– alltså hur rummets egenskaper påverkar musikernas upplevelser av sina egna framträdanden. Förra året avslutades forskningsprojektet ”Tolkningsrum: musikalisk interpretation i samspel med rumsakustik”, som inleddes redan 2015. Nu presenteras resultaten.

– Vår forskning visar att akustiken har betydelse för det klingande resultatet och det betyder att det finns incitament för konsertlokaler som optimerar möjligheterna för olika sorters akustik.  Vi tror mer på att man fysiskt ändrar lokalens form än att man använder tekniska lösningar, som är det vanliga i dag.  Det kräver dock ett större tankearbete och är något dyrare än att köpa ett färdigt system som ändrar akustiken på artificiell väg, säger professor Sverker Jullander på universitets hemsida.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här