Svart hål har hittats med ny metod

2019-11-01 07:20  
Fotot tillhandahålls av Event Horizon Telescope, och visar den första bilden på en svart hål. Foto: Xinhua

För första gången har ett troligt svart hål hittats med en ny metod.

Detta banar väg för att spåra upp många fler svarta hål i Vintergatan, enligt astronomiprofessor Lennart Lindegren i Lund, en av forskarna bakom upptäckten.

Normalt upptäcks svarta hål genom att mäta röntgenstrålning som uppstår när gas från en stjärna faller in mot hålet och hettas upp till extrema temperaturer. Vanligtvis befinner sig då hålet tätt intill stjärnan.

Bakom ett nytt sätt att avslöja svarta hål står nu en internationell forskargrupp som under lång tid har följt hur en röd jättestjärna cirka 10|000 ljusår från solen rör sig. Runt stjärnan kretsar ett osynligt objekt med stark påverkan på stjärnans 83 dygn långa cirkelbana.

Stjärnan kretsar med varierande hastighet och genom att studera banrörelsen i det så kallade dubbelsystemet drar forskarna slutsatsen att det objektet är ett svart hål.

Läs mer: Astronomer har upptäckt ny ”monstergalax”

En viktig pusselbit är avståndet till jättestjärnan som är uppmätt av den europeiska rymdstyrelsen ESA:s rymdteleskop Gaia, som Lennart Lindegren sedan länge är väl förtrogen med.

”Mina datorsimuleringar visar att mätningen ger solitt stöd åt slutsatsen att det rör sig om ett svart hål”, säger han i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Den nya metoden kommer att leda till att många fler svarta hål upptäcks i Vintergatan och till mer kunskap om hålens massor och åldrar, bedömer Lennart Lindegren, en av författarna till studien som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science. Studien har letts av forskare vid Ohio State University i USA.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer