Svårt få blandning miljöklassad

2008-04-08 23:00  

I maj startar försäljningen av Agrodiesel 15. Svårigheter med att få den nya dieseln miljöklassad har försenat lanseringen.

Utvecklingen av Agrodiesel 15 har pågått i sex år i ett samarbete mellan Swedish Biofuels och Svenska Lantmännen. Även Statoil har deltagit.

Bränslet består av miljöklassad diesel med en 15-procentig inblandning av biokomponeter. Fem procent består av rapsmetylester och resten av högre alkoholer från vete eller annan biomassa.

Redan för två år sedan var det klart för lansering, men trots att det minskar utsläppen av både koldioxid och partiklar har det inte godkänts som miljöbränsle.

- En parameter faller marginellt utanför specifikationen, men jag har hopp om att skattefrågan ska lösa sig, säger Kenneth Alness, FoU-chef på Lantmännen Energi.

I maj sker en ny lansering då Agrodiesel 15 kommer att säljas till bland annat kommuner och företag som har egna tankar.

- Vi har kunder och tror på bränslet. Tiden talar för oss, säger Kenneth Alness.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer