Innovation

Svante Pääbo tilldelas Nobelpris i medicin

Svante Pääbo är direktor för avdelningen för evolutionär genetik vid Max Planck-institutet i Leipzig. Foto: Hendrik Schmidt/AP/TT
Svante Pääbo. Arkivbild. Foto: Christian Charisius/TT
Nobelpriset i fysiologi eller medicin tillkännages under måndagen. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
En modell av en neandertalare på Neandertalmuseet i kroatiska staden Krapina. Foto: NIKOLA SOLIC

Svenske Svante Pääbo får årets Nobelpris i fysiologi eller medicin för sina upptäckter om människans evolution. Pristagaren, som i princip utvecklat ett helt forskningsfält, är förvånad: ”Jag hade egentligen inte väntat mig det”, säger han till Dagens Nyheter.

Publicerad

Svante Pääbo är direktor för avdelningen för evolutionär genetik vid Max Planck-institutet i Leipzig. Mack Planck-sällskapet, som står bakom institutet, uttryckte sin glädje på Twitter över årets pristagare.

Ett jubel utbröt i salen när Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelkommittén för fysiologi eller medicin, läste upp Svante Pääbos namn.

”Genom banbrytande forskning åstadkom Svante Pääbo vad ingen trodde var möjligt: kartläggning av arvsmassan från neandertalare, en utdöd släkting till nu levande människor”, skriver Nobelförsamlingen i ett pressmeddelande.

Har skapat ett helt nytt forskningsfält

Thomas Perlmann gav först en kort nominering på svenska och läste därefter upp mer om Svante Pääbo på engelska.

Nobelförsamlingen lyfter bland annat fram Pääbos fynd gällande korsningar mellan Homo sapiens och våra utdöda släktingar efter migrationen från Afrika för omkring 70 000 år sedan.

En modell av en neandertalare på Neandertalmuseet i kroatiska staden Krapina. Foto: NIKOLA SOLIC

”Genflödet från utdöda människoformer som lämnat spår hos nu levande människor utanför Afrika har visats ha fysiologisk betydelse, bland annat för människors försvar mot infektioner”, skriver man.

Enligt Nobelförsamlingen har Pääbos upptäckter skapat ett helt nytt forskningsfält – paleogenomik.

”Hans kartläggning av arvsmassa från utdöda neandertalare och denisova har gett oss helt nya förutsättningar för att förstå den genetiska grunden för vad som gör oss alla unikt mänskliga”, står det i pressmeddelandet.

Svante Pääbo själv trodde först nästan att det var ett skämt när han fick telefonsamtalet från Nobelkommittén i morse, berättar han för Dagens Nyheter.

– Jag hade egentligen inte väntat mig det. Jag visste för några år sedan att jag var föreslagen, men jag hade avskrivit det, säger Svante Pääbo till DN.

Ofta får flera forskare dela på priset, men att det nu tilldelas en enda forskare har att göra med att Pääbo i princip skapat hela forskningsfältet paleogenomik på egen hand, enligt Sten Linnarsson.

– Han har drivit upp hela fältet till vad det är – och dessutom gjort de stora upptäckterna inom fältet, även om andra har bidragit. Det är otvetydigt att han är centralfiguren.

Pääbo var även den som upptäckte människoformen som fick namnet Denisova. Vid utgrävningar i Denisovagrottan i Sibirien hittades ett litet fragment av den yttersta delen av ett lillfingerben, och ur det lyckades Pääbo extrahera dna för analys.

– Det visade sig vara en helt ny människoform som levt sida vid sida med neandertalarna, säger Sten Linnarsson.

Svante Pääbos pappa tilldelades Nobelpriset 1982

Även Svante Pääbos pappa, Sune Bergström, har fått Nobelpriset i fysiologi eller medicin, 1982.

Nobelpriset i fysiologi eller medicin tillkännages under måndagen. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

2014 sommarpratade Svante Pääbo i P1. Där berättar han både om sin forskning och om sin familjehistoria.

Över 800 nomineringar till priset kom in från vetenskapssamhället i år. Beslutet fattades av de 50 ledamöterna som sitter i Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet.

”Det här är väldigt roligt”

När Nobelkommiténs sekreterare Thomas Perlmann pratade med Pääbo på telefon befann han sig i sin hemstad Leipzig.

– Han frågade om han fick berätta det för sin fru och jag sade att det var okej. Han var mycket glad över detta pris, säger Thomas Perlmann.

Svante Pääbos bror, Rurik Reenstierna, fick nyheten efter att ha varit ute på en promenad med hunden.

– Jag såg det alldeles nyss, jag blev väldigt glad och överraskad å familjens vägnar. Jag har följt hans forskning under många år, säger han till TT.

Har ett eventuellt Nobelpris varit uppe för diskussion när ni träffats?

– Nej, det skulle jag inte vilja påstå, tidigare kanske vi kunde skoja om det men inte på senare år. Det här är väldigt roligt.

I fjol delade forskarna David Julius och Ardem Patapoutian, båda verksamma i USA, på priset i fysiologi eller medicin. De belönades för sina upptäckter av receptorer på kroppens celler som gör att vi kan uppfatta temperatur och beröring.

Fakta: Svante Pääbo

Nobelpristagarna i fysik och kemi, samt mottagarna av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, utses av Kungliga Vetenskapsakademin.

Medicinpristagarna utses av Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet och Svenska Akademien beslutar om vem som ska få litteraturpriset.

Vid samtliga dessa institutioner finns särskilda Nobelkommittéer, som varje år gör omfattande utredningar kring ett urval nominerade. Namnförslagen kommer in via nomineringar, som bara får göras av vissa särskilt utsedda personer. Det handlar exempelvis om forskare, tidigare pristagare och akademiledamöter. Kommittéerna tar fram ett förslag som läggs fram för respektive prisutdelande institution, som därefter röstar fram årets pristagare.

Gällande fredspriset så utser Stortinget i Norge de ledamöter som bildar den norska Nobelkommittén, som ansvar både för utredningsarbetet och prisbeslutet.

Källa: Nobelstiftelsen

Svante Pääbo var först med att kartlägga arvsmassan, dna, hos utdöda människor och djur. Han är en grundarna av paleogenomiken, där man analyserar fossilt dna.

I en serie studier har Svante Pääbo successivt kartlagt hela arvsmassan hos vår närmaste släkting, neandertalmänniskan.

Han har också upptäckt att vår egen art bär på en mindre andel neandertal-dna, ett bevis för att vi vid något tillfälle i historien hade sex med och fick avkomma med neandertalare.

Dessutom har Pääbo upptäckt att ytterligare en utdöd människoart existerade vid samma tidpunkt som neandertalarna, den så kallade denisova-människan i Asien.

Svante Pääbo är född 1955. Han är verksam vid Max Planck-institutet i Leipzig i Tyskland. Hans är gift med den amerikanska genetikern Linda Vigilant. Hans far var biokemisten Sune Bergström som fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1982.