Supersnabbt allergitest skonar barn

2011-01-11 08:31  
Jordnötter Foto: Colourbox

En droppe blod och en kvarts väntan. Det ska räcka för att avslöja allergi mot vanliga födoämnen som mjölk, fisk eller jordnötter. KTH-forskare deltar i EU-projektet som ska skona barn från plågsamma pricktest.

Akuta andningsproblem, eksem eller utslag.  Åtta procent av alla barn upp till 10 år i Europa har någon form av matallergi. Bara i Sverige handlar det om närmare 100 000 barn. Att ta reda på vilken mat som ligger bakom symptomen är ett detektivarbete som ofta inkluderar smärtsamma pricktest och dyra blodtester med jobbig provtagning.

Den saken ska EU-projektet Positive ändra på. Åtta forskargrupper runt om i Europa jobbar nu intensivt för tillsammans skapa en liten, billig biosensorutrustning som läkaren ska kunna ha på skrivbordet. Utrustningen kräver bara en provmängd motsvarande en droppe blod ( eller 100 mikroliter), och ger svar på bara 15 minuter. Det är långt från de dagar det tar att få svar på blodtester som idag skickas till labb. Och som kräver betydligt större blodmängder.

- Biokemin bakom allergier är väl känd, nu handlar det om att applicera den på en ny typ av fotosensor i poröst kisel, säger Wouter van der Wijngaart, professor vid mikrosystemteknik på KTH.

Vid ett test täcks sensorytan av ett tunt lager blod. Om blodet innehåller IgE-antikroppar (antikroppar karakteristiska för allergi ) binder de i porerna. Då förändras materialets optiska egenskaper. Det är förändringar som kan mätas och som ligger till grund för provsvaret.

Ännu finns ingen komplett utrustning framme, med väl de olika delkomponenterna.

- Inom ett år ska utrustningen vara hopsatt och redo de första skarpa testerna.

I första skedet handlar det om en sensor som samtidigt kan testa allergi mot 10 olika födoämnen. Dit hör komjölk, ägg, jordnötter, hasselnötter, räkor, fisk och sesamfrön.

- Det är inget som hindrar att utrustningen byggs ut för att skanna av 100-tals olika ämnen. Men runt tio olika födoämnen är det som verkar marknadsmässigt mest intressant, säger Wouter van der Wijngaart.

Vilken del av projektet har ni på KTH ansvar för?

- Vi tar hand om hanteringen av bloddroppen. Det handlar om mikrofluidik; hur blodet transporteras till sensorytan och hur mätmetoden utformas.  Eller om man så vill designen, mätmetoden och förpackningen av sensorn.

Projektet har tilldelats 29 miljoner kronor av EU och beräknas pågå till början av hösten 2013. Målet är att ha en kommersiell produkt framme inom två år.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: FoU Medicin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer