Supersnabb projektor klarar rörelse

2016-11-07 12:24  

Med infrarött bläck och en snabb projektor kan man återge bilder på ytor som rör sig.

Att projicera bilder på ”icke-rigida deformerbara ytor” – som kläder exempelvis – är en teknisk utmaning. När ytan rör sig eller deformeras förvrängs bilden. Men nu har några forskare på Ishikawa Watanabe-labbet vid Tokyos Universitet hittat en lösning: en supersnabb projektor som dynamiskt kompenserar för den rörliga ytan så att bilden ser korrekt ut. I en demonstration visar de hur en t-shirt som fladdrar ändå kan återge bilden på ett trovärdigt sätt.

För att lyckas målar forskarna en matris i infrarött bläck på den aktuella ytan. Bläcket är osynligt för det mänskliga ögat, men ger projektorn en referensram att förhålla sig till. När matrisen deformeras eller förflyttas anpassas bilden. Den anpassningen sker så snabbt att det mänskliga ögat inte hinner uppfatta den. Projektorn som forskarlaget utvecklat uppdateras med 1000 bildrutor per sekund och svarstiden är 3 millisekunder.

Själva tekniken kallas projektionsmappning och är inte ny. Den användes till exempel i årets melodifestival av Wiktoria och i en ny utställning av flyguniformer. Men kombinationen av infrarött bläck och en projektor med den bilduppdateringen (jämförelsevis uppdateras en biofilm med 24 bildrutor per sekund) är en utveckling av tekniken.

Man kan föreställa sig att ett helkroppsställ med en bläckmatris skulle ge användaren möjlighet att ”byta kläder” eller anta skepnaden av något icke-mänskligt, men forskarna på Ishikawa Watanabe nämner inget om maskerader.

De föreslår däremot att modeindustrin kan ha nytta av tekniken med ”interaktiva plagg”. Det kräver naturligtvis en miljö – en arena, en konserthall, en catwalk, ett konferensrum – som kan husera en projektor av det här slaget.

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Peter Ottsjö

Mer om: Projektor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer