Superkamera jobbar över brett spektrum

2013-06-12 09:02  

En kamera som kan ta bilder i såväl synligt ljus som i det infraröda spektrumet. Brittiska forskare har fått 15 miljoner och fyra år på sig att utveckla en superkamera.

Att skapa ett sensorchip som klarar av att detektera allt från synligt ljus och infrarött ljus ända upp till våglängden 1 mm. Det är en utmaning som David Cumming och hans kolleger vid Unversity of Glasgow, Storbritannien, har antagit. Vid universitet har ett nationellt centrum för sensor och bildteknik nyligen skapats.

-Vi tror att vi har den utrustning och expertkunnandet som krävs för att skapa världens första superspektrumsensor, säger han.

Han påpekar att det redan finns en process ("sensor fusion") som kombinerar data från det synliga spektrumet (390 till 700 nanometer) och den del av det infraröda spektrumet som har våglängder mellan 3 till 8 mikrometer.

En sensor som klarar även längre våglängder skulle kunna innebära nya smarta utrustningar inom såväl vård som säkerhet.

-Man skulle till exempel kunna mäta blodflödet runt en misstänkt hudfläck för att se om det är cancer, samtidigt som man kan få synlig information om vilken temperatur patienten har, säger David Cumming i ett pressmeddelande.

På flygplatser skulle bilder i det yttersta infraröda området (15 till 1000 mikrometer) kunna avslöja misstänkta föremål under kläderna samtidigt som vanliga bilder används för ansiktsigenkänning.

För att lyckas med projektet planerar forskarna att utveckla en hybrid mellan sensorer för synligt ljus, 3 till 8 mikrometer samt 15 till 1000 mikrometer. Dessutom ska de designa konstgjorda metamaterial och ta hjälp av så kallade plasmoner som kan fungera som nanoantenner för de olika våglängderna.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer