Superheta Stockholm får ännu en accelerator

2014-11-05 11:34  
Konsultföretaget Northstream startar en ny accelerator för unga telekomföretag. ”Vi ska ses som ett komplement”, säger grundaren Bengt Nordström. Foto: Fredrik Stehn

Konsultföretaget Northstream startar ny accelerator för unga telekomföretag. <br/>- Vi hoppas några blir stora, och kan betala vanliga konsultarvoden framöver, säger Bengt Nordström.

Stockholm är hett. Det menar både Niklas Zennström och Spotifys Martin Lorentzon.

Allt fler vill försöka dra nytta av - och hjälpa - de svenska innovationsbolagen.

Nu startar konsultföretaget Northstream en ny accelerator för unga telekomföretag. Och det trots att det redan finns Sting och SUP46 i regionen.

- Ja, men vi ska ses som ett komplement. Vi erbjuder bara rådgivning, för det är vad vi är bra på. Men vi erbjuder det till en kraftigt rabatterad avgift, säger Bengt Nordström, vd för Northstream.

Northstream tänker inte gå in med kapital, och inte heller ta betalt i form av andelar i bolaget.

Så vad tjänar ni på det här?

- Många av våra kunder är etablerade bolag. Vi vill skaffa oss kontakter med bolag som blir framgångsrika framöver. Konsultbranschen handlar om relationsskapande. Och några av de vi hjälper i dag hoppas vi kan betala vanliga konsultarvoden senare.

Vilken typ av bolag tror du ni kan hjälpa?

- Vi är bra på b2b-verksamhet, gärna bolag som har programvara/maskinvara som kan skalas upp. Men spelutvecklare är kanske inte vår grej.

Och vad kan ni hjälpa till med?

- Det beror på vad de behöver. Vi kan gå igenom affärsplan, söka lösningar till varför de inte tjänar pengar, om de har rätt partner för sin internationella expansion.... Vanligt konsultarbete, som vi gör varje dag.

Bengt Nordström, som startade Northstream, har egen erfarenhet av att starta ett bolag, men den viktigaste kompetensen är den han och hans kolleger fått i samband med utvärderimgar (due dilligence) av småbolag för större bolags räkning.

- Vi har bland annat tittat på bolag för Softbanks och Docomos räkning. Och vi har aktuell kompetens och aktuella internationella kontakter, säger Bengt Nordström.

Han har varit med i mobilbranschen länge, och minns allt ståhej kring alla svenska småbolag runt år 2000, då Stockholm utnämndes till "The Mobile Valley".

- Men då var det ju bara hajp. Förutsättningarna kom inte förrän mobilstandarden hspa fanns på plats. Så i dag är den nordiska marknaden mycket hetare! Inte minst på grund av alla exits. Intresset är stort kring företag som Truecaller, Izettle, men förstås även för Mojang ocg Spotify. Listan kan göras imponerande lång i dag.

Inom vilka delsegment i ict-branschen är Sverige bra?

- Det är mycket bredare än bara på mobilsidan. Mycket appbolag, och där tycker jag att Sverige har en utmaning.

- Det är absolut inget fel på appbolag. Men Sverige skulle må bra av mer teknikfokuserade bolag. De finns i Silicon Valley och i Israel, men är inte lika vanliga i Sverige.

Varför är den typen av företag viktiga?

- De innebär ett större risktagande, men också en större belöning. Med egen teknik för programvara eller maskinvara så är man mer unik. Ett av få svenska företag är Transmode, annars är det mesta app-baserat.

Andra utmaningar för den svenska uppstart-branschen?

- Det vore bra om någon som blir stor kunde stanna kvar i Sverige. Det problemet har vi gemensamt med Israel. Det är viktigt för vår framtida välfärd, för din och min pension.

- Det är viktigt att huvudkontoret ligger kvar i Sverige. Titta vara på Ericsson.

Hur kan Sverige få mer teknikbaserade unga bolag?

- Med större samverkan med de stora företagen. Ericsson skulle kunna ta en aktivare roll där.

Hur många småbolag kan ni jobba med?

- Det beror på vår beläggning, kanske ett par i månaden. Det här är ju inte vår kärnverksamhet.

Här är Northstreams pressrelease.

Mer om: Accelerator

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer