”Superbakterier” hittade i Londons tunnelbana

2019-08-02 14:27  
Foto: Alex Segre/REX

De frodas på dörrhandtag, ledstänger och knappar. En ny studie kartlägger förekomsten av multiresistenta ”superbakterier” i Londons tunnelbana och på andra offentliga platser.

Studien, som publiceras i tidskriften Scientific Reports, beskriver ”oroande” nivåer av antibiotikaresistans hos stafylokocker som hittats i Londons tunnelbana samt på andra offentliga platser i den brittiska huvudstaden.

Hermine Mkrtchyan, forskningsledare för studien och biomedicinsk specialist vid University of East London, kallar dem ”superbakterier”.

– Offentliga platser, som är en del av vårt dagliga liv, kan vara reservoarer för multiresistenta bakterier, säger hon.

Av 600 prov var 281 multiresistenta bakterier

Studiens underlag bestod av 600 stafylokockprover som samlats från tunnelbanesystemet samt från sjukhus och köpcentrum. De togs från exempelvis ledstänger, dörrhandtag, knapparna på uttagsautomater och andra ytor som många människor rör vid. Av de 600 proverna visade sig 281 vara multiresistenta.

Ett alarmerande resultat, anser forskarna, som menar att nivåerna utgör "ytterligare bevis för att infektionsbekämpande åtgärder, både på sjukhusen och på offentliga platser, misslyckas med att bekämpa spridningen av resistenta bakterier".

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer