Sug och lys ger bättre hälsa

2010-11-02 15:37  

Sätt strålkastare på dammsugaren och gör städningen effektivare. Det är slutsatsen efter att amerikanska forskare provstädat med olika munstycken på sin dammsugare.

- Mattor är ökända för att samla på sig en massa dåliga saker, som gifter, smittsamma bakterier och allergiframkallande ämnen, säger professor Timothy Buckley vid Ohio State University, som utfört städforskningen.

Enligt forskningsrapporten, som publiceras i ”Environmental Science & Technology”, tog en vanlig dammsugare, med piskande munstycke, bort 78 procent av mikroorganismerna i mattan.

När de istället belyste mattan en uv-lampa (UV-C, 254 nm) försvann 60 procent av bakterierna. Och slutligen, när de samtidigt både dammsög med borstmunstycke, och lyste med uv-lampa, minskade mängden mikrobiella kolonier med hela 87 procent.

- Resultatet är lovande för den allmänna hälsan, konstaterar professor Buckley, som fortsätter sina studier.

Anders Wallerius

Mer om: UV-ljus Allergi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer