Succé för Uppsalas algbatteri

2009-11-10 23:00  

Ett batteri byggt av cellulosa från gröna alger har gjort Maria Strømme till en världskändis. På två månader har mer än 1 000 artiklar skrivits om innovationen, och uppvaktningen från företag och riskkapitalister är intensiv.

- Responsen har varit enorm. Det här hade vi inte kunnat föreställa oss i våra vildaste fantasier, säger Maria Strømme, professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet.

Orsaken till uppståndelsen är det batteri som Maria Strømme och doktorand Gustav Nyström har tagit fram tillsammans med forskarna Albert Mihranyan och Leif Nyholm. Med cellulosa från algen grönslick, en ledande polymer och lite saltvatten har de skapat ett lågprisbatteri som laddas på 10 sekunder.

- Vi vill kommersialisera tekniken. Men vi är forskare och behöver en partner. Vilken den blir har vi inte bestämt ännu, säger Maria Strømme.

Ett lågt tillverkningspris, i kombination med att batteriet går att böja, öppnar för mängder av tillämpningar. Dit hör sensorer i kläder som larmar om allergiframkallande ämnen finns i luften eller om den ultravioletta strålningen är för hög.

Men först måste batteriets prestanda trimmas, bland annat ska urladdningsförloppet optimeras.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Grönslick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer