Studie: Strålning muterar astronauternas dna

2022-09-19 11:10  
Artemis Base Camp. Foto: Nasa

De flög med Nasas rymdfärjor för cirka 20 år sedan. Nu visar astronauternas blod att besök i rymden kan ge dna-mutationer.

Artemis-programmet kommer inte att nöja sig med en kort promenad på månen. Utöver planerna på att bygga Artemis Base Camp på ytan vill Nasa se projektet Gateway, med en bas som ligger i omloppsbana runt månen.

Inför detta behöver man veta hur säkert det är att vistas långa perioder utanför jordens skyddande atmosfär. En studie från 2019 kom fram till att rymdens strålning inte ger en påtaglig ökad cancerrisk hos astronauter. Men nu har en ny studie tittat på blodprover från 17 astronauter som flög med Nasas rymdfärjor mellan 1998-2001, och forskarna är oroliga.

Vid en jämförelse med blod taget innan astronauternas uppdrag såg de flera dna-mutationer i blodstamceller. Det skriver BGR. De finns i benmärgen och kan utvecklas till röda eller vita blodkroppar.

Totalt upptäcktes 34 mutationer, och mängden ligger under den nivå där läkarvetenskapen skulle hissa röd flagg. Men forskarna ser ändå tendensen som oroande och de anser att astronauterna bör erbjudas regelbunden provtagning för att hålla koll på eventuella mutationer. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Communications Biology.

John Edgren

Mer om: Nasa Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer