Studie ska lösa gåtan om tappat luktsinne vid covid-19

2021-02-01 10:35  
Karolinska institutet ska studera hur och varför covid-19 påverkar lukt- och smaksinnet. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Många som haft covid-19 drabbas av lukt- eller smakbortfall och än så länge vet ingen riktigt varför.

Karolinska institutet ska nu i en studie söka svaret på gåtan om hur viruset påverkar luktsinnet, rapporterar SVT Nyheter.

20 personer ingår i studien varav hälften testat positivt för covid-19. Med hjälp av hjärnavbilder från före och efter infektionen hoppas forskarna få veta mer om hur coronaviruset påverkar lukt- och smakförändringar.

– Vi tror att ungefär 50-70 procent av de som haft covid-19 får någon form av luktproblem. Med uppskattningen att en halv miljon svenskar har bekräftad covid-19, kommer en betydande andel få bestående problem, säger Johan Lundström, luktforskare och lektor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet, till SVT.

Läs mer: Vad händer efter första vaccindosen mot covid-19?

Rubbad lukt och smak kan påverka matvanor och vikt på ett negativt sätt och kan även öka risken för depression, enligt Johan Lundström.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer