Studie ska ge svar på viruspåverkan på foster

2020-05-28 09:30  
Foto: Kallestad, Gorm

En ny svensk studie ska undersöka hur graviditet och fosterutveckling påverkas av covid-19.

Forskare vid Göteborgs universitet ska bland annat undersöka kvinnans hälsa, graviditetens och fostrets utveckling, men också barnets hälsa efter förlossningen. Forskarna tittar också på möjlig smittöverföring till barnet under exempelvis förlossning och amning.

”Det finns ett antal virus och bakterier som vi vet innebär risk för tillväxthämning, för tidig födsel och missbildningar hos fostret. Dessutom kan en del virus påverka barnets utveckling på längre sikt. Därför är det viktigt att vi lär oss mer om covid-19 och dess påverkan under graviditet”, säger Lina Bergman, en av de ansvariga forskarna, i ett pressmeddelande.

Studien är en av få i världen som undersöker coronavirusets påverkan i relation till graviditet. Undersökningen är tänkt att ge ökad kunskap för hur sjukvården kan övervaka och hjälpa gravida som smittats med covid-19.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer