Studie: Så skapas framtidens bioplast med hjälp av alger

2019-01-02 13:52  

En ny studie visar hur man kan utvinna bioplast ur bakterier som lever på alger i havet. Tekniken innebär att man inte längre behöver belasta jordbruket och slösa färskvatten på att odla plastpåsar.

Läckaget från världens sopberg är ett stort och akut problem – enligt FN står plast för upp till 90 procent av de samlade föroreningarna i världshaven. Biologiskt nedbrytbar plast av exempelvis stärkelse innebär att man får bort de giftiga ämnen som finns i råoljan. Men att framställa bioplast tar viktiga tillgångar i anspråk som istället skulle kunna användas för matproduktion.

Ett jordbruk som producerar råvaran till plastpåsar använder exempelvis stora mängder vatten, som ofta utgör en begränsad resurs. Det gäller inte minst i Israel. Vid Tel Aviv University har man dock hittat ett sätt att framställa bioplast utan att belasta jordbruket eller lokalt färskvatten. Polymerer utvinns av encelliga mikroorganismer som livnär sig på flercelliga alger i havsvatten. Bakterierna trivs i den salta miljön och de producerar polyhydroxyalkanoates (PHA). Det ger en plast som är biologiskt nedbrytbar och produktionen skapar inget giftigt avfall – allt kan komposteras som biologiskt avfall.

Studien är resultatet av ett samarbete mellan dr. Alexander Golberg vid Tel Aviv Universitys Porter School of Environmental and Earth Sciences, samt professor Michael Gozin vid universitetets School of Chemistry. Deras forskning har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Bioresource Technology.

Läs mer: ”Min plastfria månad gjorde livet gråare”

– Plast från fossila källor är en av de mest förorenande faktorerna i haven. Vi har bevisat att det är fullt möjligt att producera bioplast helt baserat på havsresurser, i en process som både är vänlig mot miljön såväl som mot innevånarna, säger dr. Goldberg till Science Daily.

Han anser att deras forskning kan innebära ett stort bidrag till att städa upp världshaven. För tekniken innebär att länder med en begränsad tillgång på färskvatten, som exempelvis Kina och Indien, kan överge råoljan och istället tillverka bioplast längs sina kuster. Nu arbetar Golberg och Gozin med grundläggande forskning för att hitta de bästa bakterierna och de bästa algerna för en optimal produktion av polymerer.

John Edgren

Mer om: Plast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer