Studie: Osannolikt att myrkottar orsakat virusutbrottet

2020-05-15 10:08  
Ny forskning visar att utbrottet av sars-cov-2 kanske inte alls är knutet till myrkottar. Foto: AP Photo/Sakchai Lalit, File

Tidigare forskning har knutit myrkottar till det pågående virusutbrottet. Men en ny studie tillbakavisar den teorin.

Att det nya coronaviruset sars-cov-2 sannolikt har sitt ursprung i fladdermöss är många experter överens om. Däremot är det ännu inte klarlagt via vilket djur som viruset har tagit sig över till människan. Det saknas alltså fortfarande en viktig pusselbit för att bättre förstå smittan och förhindra nya utbrott.

Tidigare forskning har pekat ut myrkotten som en möjlig mellanvärd för smittan. En ny studie avvisar den teorin.

Forskare vid kinesiska Guangdong Academy of Science har undersökt hela arvsmassan för coronavirus i sjuka myrkottar. Det virus myrkottarna bar på var enligt analysen genetiskt besläktat med sars-cov-2 och en grupp av coronavirus som har hittats i fladdermöss. Men det var inte tillräckligt likt för att kunna knytas till det virus som orsakat den pågående pandemin. Forskarna konstaterar därför att sars-cov-2 inte har utvecklats direkt från myrkottarnas coronavirus.

Läs mer: Det här vet vi om coronaviruset

Studien har publicerats i Plos Pathogens och är expertgranskad.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer