Studie: I stället för nya kroppsdelar fick vi stor hjärna

2019-10-23 07:41  
Människan har stora hjärnor, men saknar förmågan att utveckla nya armar och ben, det är priset vi får betala, enligt den ryska studien. Foto: Mary Evans Picture/TT

Varmblodiga djur fick inte med sig förmågan att återbilda förlorade kroppsdelar under evolutionens gång. En ny studie visar att det kan ha öppnat vägen till en större hjärna.

Hur kommer det sig att vi varmblodiga djur inte kan få nya kroppsdelar när vi skadar oss, så som grodyngel och vissa andra kallblodiga ryggradsdjur kan? Enligt en ny studie i Cell reports är det priset för att vi i stället har en hyfsat stor hjärna.

Blockerade gen

Det har en grupp ryska forskare kommit fram till genom att studera en gen som reglerar svansåterväxten hos grodyngel av afrikansk klogroda. Genen, som döpts till c-answer, sitter i ett större område av arvsmassan som fortfarande finns kvar hos varmblodiga djur - men där genen har försvunnit.

Läs mer: Forskarna: Vår metod kan korrigera nästan alla genetiska sjukdomar

– När vi blockerade c-answer hos grodynglen kunde grodynglen inte längre återskapa svansen, och när vi ökade genuttrycket stärktes förmågan att återskapa svansen. Samtidigt såg vi att deras hjärna blev deformerad, säger Andrej Zarajskij, professor i molekylärbiologi vid Sjemijakin-Ovtjinnikov-institutet i Moskva, till TT.

"Det är priset"

Han förklarar att genen är kopplad till signalvägar som även finns hos varmblodiga djur och som påverkar storhjärnans utveckling. Hos musfoster hämmas hjärntillväxten om dessa signalvägar stimuleras på det sätt som motsvarar svansåterväxt hos grodynglen.

– Därför tror vi att den här genen försvann hos de varmblodiga djuren, eftersom det tog bort en blockering som gjorde det möjligt att utveckla större hjärnor. Så nu har vi stora hjärnor, men vi kan inte få nya armar eller ben. Det är priset vi får betala, säger Andrej Zarajskij.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer