Studie: Här är landet som leder batteri-rejset

2018-03-22 06:00  
Foto: LG Chem och Navigant Research

Batteridrift tar stora steg framåt, med ökande kapacitet för varje år – men Europa halkar efter. En ny studie visar att det är Sydkorea som leder utvecklingen.

Batteriet är en 1700-talsuppfinning, men det är först på senare år som användningsområdena verkligen har exploderat – från bergsprängare till bilar och bostäder. Elfordonen får kanske flest rubriker, men även batterier som energilagring är en storindustri. Tesla har bland annat visat att jättebatterier kopplade till elnätet kan göra storverk.

Analysfirman Navigant Research har gjort en genomlysning av branschen, liknande den för självkörande bilar, för att se vilka företag som leder racet mot bättre batterier. Företaget har avgränsat sig till litiumjonbatterier.

Föga överraskande är det sydkoreanskt i topp. LG Chem och Samsung SDI har länge varit storspelare och ledande när det gäller batteriutveckling.

– Ledarna på marknaden har tydligt differentierat sig från övriga genom exceptionell produktutveckling och starka band med projektutvecklare, kraftbolag, investerare och komponenttillverkare, säger Ian McClenny, ansvarig analytiker på Navigant Research i ett pressmeddelande.

Läs mer: ”Tänk om man vaknar upp och har glömt något”

De parametrar man har tittat på är: Vision, marknadsstrategi, partners, produktionsstrategi, teknik, geografisk räckvidd, försäljning, marknadsföring och distribution, produktprestanda, produktkvalitet och pålitlighet, produktportfölj samt pris.

Att de sydkoreanska företagen toppar beror mycket på att man har etablerat sig över lång tid och producerar batterier till allt från Iphones till bilbatterier och större industriinstallationer. Navigant säger även att de tror att avståndet mellan toppnamnen och övriga mycket väl kan öka.

– Vi tror att det är dessa ledare som kommer vara spjutspetsen inom utvecklingen av nuvarande och nästa generation av litiumjonbatterier, säger Ian McClenny.

Och om Europa och Nordamerika hamnar än mer på efterkälken kan det bli oerhört svårt att komma ikapp. Tyska Bosch var ett tag inne på att ge sig in i batteribusinessen – men efter att ha analyserat branschen valde man istället att kastade in handduken.

Utöver LG Chem och Samsung SDI är även sydkoreanska Kokam med på topp tio. De europeiska inslagen består av franska Saft och schweiziska Leclanché. Nordamerika representeras av kanadensiska Electrovaya. Kina av BYD och CATL. Japan av Panasonic och Toshiba.

Läs mer: Kina producerar 60 procent av världens litiumjonceller

Vissa kanske höjer ögonbrynen och undrar varför inte Tesla är med på topplistan. Svaret där är att deras batterier levereras av andra samt att produktionen i den egna Gigafactoryn sker tillsammans med Panasonic.

Enligt analysföretaget kommer marknaden för litiumjonbatterier att ligga på 23,1 miljarder dollar 2026. Marknadstillväxten kommer främst att vara i Nordamerika, Europa och Asien-Stillahavsregionen. Primärt räknas subventioner och olika stimulanssystem ligga bakom.

Ett förtydligande som bör göras är att Navigant bara har tittat på de ledande företagen av litiumjonbatterier. Andra tekniker och tillverkare, såsom Unienergy Technologies med sina gigantiska vanadin flödescellsbatterier är därför inte med i rapporten.

Navigant Research – Topp 10 företag inom litiumjonbatterier

1. LG Chem – Sydkorea

2. Samsung SDI – Sydkorea

3. BYD – Kina

4. Panasonic – Japan

5. Kokam – Sydkorea

6. Toshiba – Japan

7. Saft – Frankrike

8. Leclanché – Schweiz

9. Electrovaya – Kanada

10. Catl – Kina

Felix Björklund

Mer om: Batterier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer