Studie: Bröstcancer är elva olika sjukdomar

2019-03-14 14:30  
Foto: Christine Olsson/TT

Bröstcancer är inte en enda sjukdom, utan elva olika. Genom att förstå den molekylära strukturen av de olika varianterna hoppas forskarna att behandlingen ska bli mer specifik och individanpassad.

Varje år drabbas mellan 7 000 och 8 000 svenska kvinnor av bröstcancer. Men egentligen är det fel att prata om bröstcancer som en enda sjukdom. Det menar en grupp internationella forskare som har detaljstuderat 2 000 kvinnor med bröstcancer, som ingick i en internationell studie och vars molekylära cancerprofil var känd.

Läs mer: Ny metod hittar fler bröstcancertumörer

Efter att ha följt kvinnorna i 20 år kan de nu visa att bröstcancer i själva verket består av en mängd olika subgrupper, elva stycken totalt, vars molekylära struktur skiljer sig åt samtidigt som den avgör risken för återfall och hur de bäst bör behandlas.

– Vi måste sluta prata om bröstcancer som en sjukdom, när det i själva verket är elva olika sjukdomar, säger en av forskarna bakom studien, professor Carlos Caldas vid Cambridge University, till BBC News.

Olika återfallsrisker

Analysen, som presenteras i tidskriften Nature, visar bland annat att så kallad trippelnegativ bröstcancer, som är en mycket aggressiv och svårbehandlad variant av sjukdomen, inte utgör en utan två av dessa subgrupper. I den ena är återfallsrisken konstant hög, medan den andra har en betydligt lägre återfallsrisk fem år efter diagnos.

Forskarna kunde också identifiera fyra subgrupper som både var så kallade ER-positiva tumörer, att de växer som svar på hormonet östrogen. De hade en hög återfallsrisk.

Detaljerad testning

Som rutin utförs i Sverige i dag en så kallad ”bröstpanel” för att kategorisera bröstcancern i rätt subgrupp. Exempelvis analyseras både östrogen- och progesteronreceptorn och om tumörcellerna överuttrycker proteinet HER2 eller inte.

Men dessa analyser, menar forskargruppen, kan komma att bli mycket mer detaljerade i framtiden. Dels för att optimera behandlingen, dels för att bättre kunna bedöma den enskilda patientens återfallsrisk.

– Vi är fortfarande en bit ifrån att vi kan erbjuda denna typ av detaljerad testning till alla kvinnor och vi behöver mer forskning för att förstå hur vi kan skräddarsy behandlingar så att de passar enskilda patienters tumörbiologi, säger Karen Vousden, chefsforskare vid Cancer Research UK, till BBC News.

Mer om: Bröstcancer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer