Innovation

Studie: Blandade covidvaccin kan ge bättre skydd

Vaccin från Pfizer-Biontech eller Astra Zeneca som följs av Modernas vaccin ger ett bra skydd mot covid-19 enligt en ny studie. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Personer som har fått en första dos covidvaccin från Pfizer-Biontech eller Astra Zeneca, följt av en andra dos nio veckor senare, men med Moderna, fick ett bättre immunförsvar. Det visar en ny brittisk studie.

Publicerad

Studien, som bygger på data från 1 070 volontärer, visade bland annat att om en första dos med Astra Zeneca-vaccinet följdes av Moderna eller Novavax, ökade antalet antikroppar och T-celler, jämfört med två doser Astra Zeneca.

Den visade också att en dos Pfizer följd av en dos Moderna gav bättre resultat än två doser med Pfizer. En dos Pfizer följt av Novavax gav fler antikroppar än två doser Astra Zeneca, men denna kombination gav dock sämre resultat än två doser av enbart Pfizer.

Resultaten som publiceras i tidskriften Lancet Medical Journal kan särskilt intressera låg- och medelinkomstländer som kan tvingas kombinera olika vaccin då de fortfarande vaccinerar dos ett och två, anser Matthew Snape, professor vid Oxford University, som står bakom studien:

– Vi visar att man inte måste hålla sig strikt till att den andra dosen är av samma vaccin som den första. Och om vaccinprogrammet kan genomföras snabbare genom att använda olika vaccin, så är det okej att göra det, säger han.

Inga hälsonackdelar har rapporterats enligt studien.