Studie: Även hundar kan gråta glädjetårar

2022-08-24 10:39  
Hundar kan, likt människor, gråta glädjetårar, hävdar forskare. Foto: Unsplash

Hundar blir inte bara överlyckliga när matte eller husse kommer tillbaka efter en tids bortavaro. Återföreningen kan till och med göra hundar tårögda av lycka, visar en ny studie publicerad i Current Biology.

I studien mättes mängden tårar hos hundarna i olika situationer med ett så kallat Schirmer-test där en remsa placeras under ögonlocket. Vid första testet fick hundarna umgås normalt med sina ägare. Vid det andra tillfället fick hundarna återförenas med sina ägare efter att ha varit separerade i cirka sju timmar. Då upptäcktes att tårproduktionen hos hundarna ökade "signifikant" vid återseendet.

Läs mer: Lundaforskarnas laser avslöjar vad myggor gillar

Forskarna tror att reaktionen orsakas av hormonet oxytocin, som utsöndras vid bland annat amning och beröring. Oxytocin kallas också "kärlekshormon" eftersom det anses stärka relationen mellan individer.

– Det är möjligt att hundar blir tårögda för att ägarna ska bli mer benägna att ta hand om dem, säger Takefumi Kikusui, en av forskarna bakom studien, till nyhetsbyrån AFP.

Läs mer: Här är djuren som kan väckas till liv – med gensaxen Crispr

Mer om: Hundar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer