Strömningsteknik bakom amerikanska OS-guld

2008-08-18 13:00  
Michael Phelps har tagit 8 guld under OS i Peking. Foto: Al Bello/Getty Images

Ett nyutvecklat system för strömningsmekanik har slipat tekniken hos de amerikanska OS- simmarna. Tekniken kan ha varit det hemliga vapnet bakom rekordslakten i Peking.

Tiderna i OS-bassängen i Peking har fått simvärlden att häpna. Under en dryg vecka slogs inte mindre än 25 världsrekord. Många av dem sattes av amerikanska simmare.

I en sport där hundradelar ofta avgör om du hamnar på prispallen eller inte, kapades rekorden plötsligt med hela sekunder. Vad har hänt och varför går det så snabbt? Frågan diskuterades i OS-studior världen över. Så också i Sverige. Ny Teknik kan nu avslöja att de amerikanska simmarna trimmat sin teknik med hjälp av ett nyutvecklat system för avancerad strömningsmekanik.

Tekniken bakom systemet har utvecklats av Timothy Wei, vid tekniska högskolan i Rensselaer i Troy, Usa. Genom att mäta strömningen runt simmarens kropp, och de krafter som alstras vid simtagen, kan simmaren finjustera till exempel bentagen vid bröstsim så att kraften blir maximal.

- Ju starkare kraft desto snabbare simning, säger Timothy Wei, i ett uttalande där han poängterar att hela hemligheten är att förstå hur vatten rör sig.

Med avancerad programvara, kombinerad med videofilmning av hur nanometersmå luftbubblor rör sig under simningen, blir resultatet tydliga kraftdiagram som kan studeras i detalj. Och användas för att träna in simtag för maximalt flyt.

Timothy Wei har arbetat med amerikanska elitsimmare under flera år, men idén att designa det nya träningshjälpmedlet kom först förra året. I oktober 2007 fick simmarna och deras tränare tillgång till utrustningen.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer