Strømme får guldmedalj av IVA

2012-10-23 12:23  
Maria Strømme

Nanoprofessorn Maria Strømme är en av mottagarna när IVA delar ut årets guldmedaljer. Hon får medaljen för grundläggande forskningsinsatser och för sitt entreprenörskap.

Enligt IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, har Maria Strømme satt Sverige på världskartan inom nanoforskning. Hon får guldmedaljen för "grundläggande och tillämpande forskningsinsatser inom nanoteknologi och för hennes omfattande entreprenörskap inom fysik och medicin".

-Jag blev naturligtvis jätteglad när jag fick höra det. Ingenjörsvetenskapsakademien är som jag ser det en väldigt viktig akademi i Sverige, som fungerar som en brygga mellan industrin och universiteten, säger Maria Strømme till Ny Teknik.

Maria Strømme är professor i nanoteknologi på Ångströmlaboratoriet i Uppsala, och ligger bland annat bakom forskning av det uppmärksammade algbatteriet. Nu arbetar hon tillsammans med batteriforskaren Kristina Edström i Uppsala för att utveckla ett litiumjonbatteri baserat på organiska material, ett projekt som de har fått 32 miljoner kronor för av Stiftelsen för strategisk forskning - Ny Teknik skrev om projektet tidigare i höstas.

I år delar Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) ut tre guldmedaljer, och har utsett en mottagare av sin stora guldmedalj. Förutom Maria Strømme delas guldmedaljen ut till Carl Borrbaeck, professor i immunteknologi och vicerektor vid Lunds universitet och till Björn Fjæstad, under många år chefredaktör för Forskning och framsteg. Mottagare av den stora guldmedaljen är Lars E O Svensson, vice riksbankschef.

Anna Orring

Mer om: FoU IVA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer